Zdrowe jedzenie w 30 minut: Faszerowane udka z kurczaka z zieloną fasolą

1
1262

Nie tak dawno dostaliśmy zaproszenie do przetestowania nowego serwisu kulinarnego. Starupowi przyświeca szczytny cel – nakarmienie nas w 30 minut zdrową potrawą ze składników, które mamy pod ręką.

Wśród różnych przepisów wybraliśmy pyszne faszerowane udka z kurczaka z zieloną fasolką.

Zdrowe jedzenie w 30 minut - Faszerowane udka z kurczaka z zieloną fasolą

Podajemy składniki na porcję dla 2 osób, ale możecie zmienić tę wartość w polu Servings.

Składniki:

– 45 dag udka,
– 60 gramów piersi indyka,
– 1/4 szklanki sera,
– 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu,
– 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek,
– 35 dag zielonej fasolki.

Instrukcje przygotowania:

1. Oddzielamy udka od kości i przyprawiamy je solą i pieprzem;
2. Zdejmujemy z udek skórki i nakładamy na nie równomiernie pikantną pierść indyczą oraz twardy ser (np. Asiago);
3. Zawijamy kurczaka w taki „kożuszek” i nabijamy na wykałaczkę;
4. Następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C;
5. Obsmażamy roladki ze wszystkich stron po ok. 30 sek. na stronę;
6. Umieszczamy udka z kurczaka na patelni nakrytej folią aluminiową;
7. Pieczemy przez 7-10 minut lub do momentu, aż po przebiciu mięso zaczyna wydzielać przeźroczysty sok;
8. Tymczasem dusimy lub smażymy przez 2 min. i wysuszamy zieloną fasolkę. Obtaczamy w oliwie z oliwek i soli. Podajemy z roladkami.