Zastanawiasz się czasami, jak wyeliminować ze swojej diety zbędne puste kalorie?
Sprawdź w takim razie nasz super łatwy przepis na zdrowe chlebki bezglutenowe!
Przepis na chlebki bezglutenowe:
Składniki:
3 jajka (w temperaturze pokojowej!)
Pół kubka (120 ml) białego kremowego serka śmietankowego (np. „do smarowania”)
Szczyptę soli
Opcjonalnie:
Pół łyżki łusek psyllium (babki płesznik – czyli 100% błonnika)
Pół łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Oddziel żółtka od białek.
Ubij białka ze szczyptą soli, aż będą bardzo sztywne i puszyste – tak, żeby dało się nawet po nich „rysować” i nie będą wypływać z przechylonej miski.
W drugiej misce zmieszaj dokładnie żółtka z kremowym serkiem. Możesz do nich dodać łuski psyllium i proszek do pieczenia – dzięki temu upieczone chlebki będą bardziej „chlebowe”.
Przełóż ubite białka do masy z żółtek, delikatnie wymieszaj – tak, że białka pozostały dalej bardzo puszyste – czyli, żeby nie pozbyć się z nich powietrza.
Z tej proporcji przepisu powinno wyjść 6 dużych lub 8 mniejszych chlebków.
Odmierzone porcje (6 lub 8) przełóż na blachę do pieczenia (możesz ją wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia).
Całość włóż do nagrzanego wcześniej do 150 C stopni piekarnika.
Piecz około 25 minut – aż będą złote.
Chlebki możesz jeść na wiele sposobów – do kanapek zamiast chleba, jako bułeczki do hot-dogów czy burgerów. Zamiast psyllium możesz także dodawać różne inne rodzaje ziaren – np. mak, sezam, słonecznik.
Możesz także wykonać wersję na słodko – z całości ciasta upiec jeden wielki chlebek i po ostygnięciu wyłożyć na niego sporą warstwę bitej śmietany i owoców :)