Obierając czosnek, nie wyrzucajcie białych łupin, tylko zachowajcie na później.
Właściwości lecznicze czosnku
Czosnek to absolutny lider w świecie leczniczych roślin: jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje, obniża ciśnienie krwi.
Znany jako „naturalny antybiotyk”, czosnek wpływa pozytywnie na libido i wzmacnia wytrzymałość sportowców. Dzięki zawartości antyoksydantów czosnek jest ważnym elementem profilaktyki nowotworów. Świeże ząbki czosnku zawierają około 60-65% wody, 32% węglowodanów (w tym inulinę) i 5,6–6,45% białka. Spośród witamin w największej ilości obecna jest witamina C. Świeże, obrane już ząbki czosnku zawierają do 31 mg witaminy C/100 g produktu.
Czosnek dostarcza również nieco witamin z grup B (zwłaszcza witaminy B1). Wśród składników mineralnych duża jest zawartość potasu, żelaza, magnezu i fosforuKaloryczność czosnku jest dość duża i wynosi146 kcal/100 g produktu, jednak nie jest to wadą, biorąc pod uwagę fakt, iż głównie stosuje się go jako przyprawę.
Właściwości wody czosnkowej
Woda czosnkowa to bardzo wartościowy środek o odmładzających właściwościach. Dotyczy to całego organizmu, a zwłaszcza cery.
Wodę czosnkową pije się w określonych dniach miesiąca. Mężczyźni powinni pić ten napój z łupin czosnku od 10 do 20 dnia, kobiety – od 20 do 30. Dziennie powinno się wypijać 4 szklanki.
(Zdjęcie: Quinn Dombrowski/Flickr)
Jak przygotować wodę czosnkową
- bierzemy garść białych łupin z czosnku
- gotujemy wodę, po czym zostawiamy na 1-3 minut do lekkiego wystygnięcia
- zalewamy łupiny wodą na 6-8 godzin.
Tej wody nie można pić gorącej ani nawet ciepłej.