Arbuz to mój długo wyczekiwany i najbardziej ulubiony atrybut lata. Kawon, czyli arbuz zwyczajny zawiera 92% wody, dlatego dobrze gasi pragnienie. Owoc ten polepsza przemianę materii i korzystnie wpływa na układ pokarmowy człowieka, a poza tym ma znikomą wartość energetyczną. Oszukuje głód, zawierając zaledwie ok. 30 kcal w 100 g, polecany więc jest przez dietetyków.
Jak wybrać dojrzały i smaczny arbuz
Wybór dojrzałego i smacznego arbuza wydaje się niemożliwą sprawą. Na półkach sklepowych jest tyle tych jagód, że można się pogubić. Dzisiaj podzielę się z wami kilkoma sztuczkami, jak wybrać dojrzały i świeży arbuz.
Jak wybrać arbuz
Sprawdźmy, jak rozpoznać, czy arbuz jest dobry.
1. Rozmiar arbuza
Unikajmy ogromnych arbuzów. Są regiony, gdzie arbuz potrafi wyrosnąć naprawdę duży. Ale w przypadku naszych sklepów większe prawdopodobieństwo, że takie arbuzy były na siłę dokarmiane różnymi nawozami.
2. Żółta plama
Wyraziste żółte plamy na arbuzie świadczą o tym, że jest on dojrzały. Im żółtsze, tym lepiej. Taki arbuz będzie słodszy i smaczniejszy.
Niektóre aplikacje nawet posiadają bazę wzorów na skórce i na tej podstawie sprawdzają dojrzałość arbuza. Posiadaczom Androida mogę polecić to, co sam mam zainstalowane.
Jeśli znacie lepszy arbuzometr, polećcie w komentarzach do tego posta.
3. Płeć arbuza
Mało kto wie, że arbuzy mają „płeć”.
Najłatwiej rozpoznać „dziewczynki”. To one, mniejsze i trochę spłaszczone, są zarazem najsłodsze. Jeśli jest to arbuz płci męskiej, będzie większy i trochę wyciągnięty.
4. Pukanie w skórkę arbuza
Często ludzie podważają skuteczność stukania w arbuza, jednak dojrzały owoc wydaje donośny dźwięk. Jeśli słuchać głuchy dźwięk, trzymamy w ręce niedojrzały arbuz.
Ściśnijmy wreszcie arbuz z dwóch stron. Jeśli owoc trzeszczy, jakby zaraz miał pęknąć, kupujmy bez zastanowienia.
5. Ogonek arbuza
Żółty suchy ogon arbuza wybitnie świadczy o tym, że arbuz jest dojrzały. Zielony kolor podpowiada, że arbuz nie miał wystarczająco czasu na dojrzewanie i został zerwany przedwcześnie.
6. Zapach arbuza
Skórka arbuza powinna roztaczać intensywny świeży aromat. Jeśli w ogóle nie pachnie, to znaczy, że taki arbuz nie był wyhodowany w naturalny sposób.
I parę uwag, jeśli chodzi o zakupy arbuza.
- Ludzie często pytają, jak kupować arbuza, a zapominają, że ważne jest też kiedy się go kupi. W większości krajów sezon na arbuzy zaczyna się w połowie lipca, a szczytem jest sierpień. Pośrednio na to, że właśnie zaczął się sezon na arbuza, wskazują niższe ceny.
- Podbijam kwestię chemii w arbuzach. To przez nią ludzie później pytają na forach, czy można jeść arbuzy w czasie ciąży.
W archiwum Lifehackera jest informacja, jak bardzo łatwo jest sprawdzić, czy arbuz jest potraktowany jakąś chemią. Jeśli natrafimy na taki owoc, najrozsądniej jest w ogóle zrezygnować z kupowania arbuzów w tym sklepie. - Żeby uniknąć „loterii” i nie trafić na nafaszerowany chemią, niedojrzały albo zwyczajnie niesmaczny arbuz, najlepiej jest
wyhodować własnykupować arbuzy od zaprzyjaźnionego sprzedawcy, przykładowo na targu. - Ceny arbuzów. Staram się sprawdzać ceny na arbuzy online. Prawie każdy rolno-spożywczy rynek hurtowy wykłada je na stronie. Mieszkańcom Wrocławia mogę polecić rynek „Targipiast”. Teraz u nas kosztują 1,20 zł/kg. Chętnie się dowiem, jak z tym wygląda sytuacja w innych miastach.
Polecamy:
- 111 najlepszych lifehacków z Twittera (#pl_lh)
- 15 nietypowych zastosowań taniej wódki
- Kilka błyskotliwych trików na oszukanie własnego mózgu
- 50 pytań, które uwolnią Twój umysł
- Kolejne porady dla podróżników – przygotowanie mapy, pakowanie walizki, bilety lotnicze
- Walka z systemem: 11 obowiązkowych lektur dla nieobojętnych
- Regularne cykle snu / sen polifazowy: jak spać tylko 4 h dziennie (jak geniusz Leonardo da Vinci)