Przeprowadźmy mały eksperyment. Mamy 3 kurze jajka. Jedno jest świeże, drugie leżało przez 3 albo 4 tygodnie. Ostatnie ma 68 tygodni. Wszystkie wyglądają tak samo.
Umieszczamy po kolei każde z jajek w wodzie.
Pierwsze jajko dotyka dna naczynia. Oznacza to, że jest świeże.
Drugie jajko już wkrótce przestanie być świeże. Z jednej strony dotyka dna, ale ciągle się podnosi. Takie jajka nadają się do pieczenia. Poza tym można je ugotować na twardo (będzie można bardzo łatwo je obrać).
Trzecie, bardzo stare jajko spokojnie wypływa na powierzchnię – takie jaja bez zastanowienia powinniśmy wyrzucić do kosza.
Dzięki! bo zawsze zastanawiałam się czy takie jajko nr 2 nadaje się do spożycia :)
@twitter-426825708:disqus , chyba Twój pierwszy komentarz na Lifehackerze? Odwiedzaj nas częściej – nic ważnego Cię nie ominie ;)