Smaczna i, co najważniejsze, pożywna kanapka przed wyjściem do pracy.
Składniki:
- 20 dg tartej mozzarelli,
- 45 dg twardego sera cheddar,
- pęczek młodej cebuli,
- 1/2 szklanki majonezu,
- 2 łyżki stołowe śmietany (opcjonalnie),
- 3-4 posiekane ząbki czosnku,
- 12 dg masła,
- 1-2 bochenki francuskiego lub włoskiego chleba (może być Ciabatta).
Sposób przygotowania:
- Wymieszać w dużej misce starty żółty ser i posiekaną zieloną cebulkę. Dodać majonez oraz śmietanę i dobrze wymieszać. W osobnej misce wymieszać masło z czosnkiem, aż powstanie jednorodna masa. Dodać poprzednio przygowowaną pastę z masła i sera;
- Rozgrzać piekarnik. Przeciąć bochenek wzdłuż i położyć skórką w dół. Rozsmarować pastę i włożyć do piekarnika orientacyjnie na 3-5 minut, aż zobaczymy że skórka stała się złocista.
- Zostawić na 5 minut, aż trochę wystygnie. Następnie pokroić ostrym nożem na kawałki.
Do poprzedników: mozarella oraz cheddar – sprawdźcie teraz poprawiony przepis. I smacznego!
Mówimy o białym serze czy o żółtym ? „20 dg białego sera” następnie „Wymieszać w dużej misce starty żółty ser „
Na pewno 20 dg *bialego* sera?