Dowiedzieliśmy się o tym sposobie przygotowywania kawy ze strony Tchibo na Facebooku. Kawa po bośniacku, kawa po serbsku, kawa po chorwacku: różne nazwy – ten sam sposób i smak.
Sposób przetestowany przez Lifehackera – zaparzona w ten sposób kawa jest wyśmienita! Kolej na Was:
Jak zrobić kawę po bośniacku
- Wrzuć do wrzącej wody cukier,
- odlej połowę posłodzonej wody,
- dodaj kawę do dżezwy,
- dobrze wymieszaj i odstaw z powrotem na palnik,
- woda zacznie powoli bulgotać,
- zdejmij z ognia gdy podniesie się piana,
- zdejmij łyżką piankę i przerzuć ją do filiżanki,
- wlej delikatnie resztki posłodzonej wody z powrotem do dżezwy,
- napełnij swoją filiżankę kawą.
Smacznego :)
Tylko ze prawdziwa kawa po bosniacku pije se bez cukru.. Natomiast kawe nalezy utluc w mozdzierzu na drobny proszek. Przesiewac przez grube sito i znowu tluc az do uzyskania proszku. Ziarna oczywiscie swiezo paline siwrze
Dla tych, którzy też zastanawiali się: "co to do cholery jest dżezwa?"
http://pl.wikipedia.org/wiki/D%C5%BCezwa
niezła :)
Też zrobiłeś w 2:46? :)