Możliwe, że słyszeliście już o cieście do pizzy z wykorzystaniem cukinii i kalafiora. Ale teraz rozpoczynamy sezon dyniowy – więc naprawdę warto skorzystać z naszego bardzo łatwego przepisu.
Przepis – ciasto na pizzę z dynią – bez mąki!
Składniki:
- 1 dynia piżmowa (najlepiej bardzo szeroka i długa)
- 2 łyżki rozpuszczonego tłuszczu do wyboru: oleju kokosowego/masła ghee/ lub zwykłego masła
- Szczypta soli
- Twoje ulubione dodatki do pizzy
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 C stopni.
Obierz ze skóry dynię i pokrój ją na pół centymetrowe plastry (dlatego najlepsze są właśnie szerokie dynie – dzięki nim Twoje spody będą większe).
Wykrój pestki z dolnej części. Możesz je później pokroić na kawałki, upiec i cieszyć się fajną przekąską lub dodatkiem do dania.
Blachę wyłóż 2-3 arkuszami papieru do pieczenia.
Połóż gotowe plastry bez pestek na papierze. Posmaruj je też od góry wybranym tłuszczem i oprósz solą.
Piecz ok. 35-40 minut, aż zrobią się delikatne i lekko rumiane. W połowie czasu pieczenia wyciągnij je z piekarnika, szybko obróć je na drugą stronę i wyłóż na wierzch swoje ulubione dodatki na pizzę – ser, szynkę, pieczarki, co tylko lubisz.
Po upieczeniu – podawaj je natychmiast. Świeże smakują zdecydowanie najlepiej.

Smacznego!