Na pewno macie w kuchni plastikowe lub silikonowe foremki do kostek lodu. Może nawet niepotrzebnie się kurzą. Pokażemy kilka nietypowych sposobów ich wykorzystania. Kiedy to zobaczycie, ciężko już będzie się obejść do tego gadżetu.
10 sposobów na zagospodarowanie foremki do kostek lodu.
1. Jeśli włożymy do foremek truskawki oraz pokrojoną na plasterki cytrynę, a następnie dolejemy trochę wody, otrzymamy doskonałą bazę do zrobienia napojów orzeźwiających!
2. W ten sam sposób można zamrozić soczysty świeży arbuz.
3. Wino to doskonały składnik wielu sosów. Wystarczy zamrozić porcję kostek z białego lub czerwonego wina, żeby zawsze mieć pod ręką ten produkt.
4. Teraz nie musicie już otwierać za każdym razem nowe opakowanie śmietanki…
5. Oto kolejny pomysł, jak wykorzystać tego lata foremki do lodu. Ten lifehack pomoże znacznie zaoszczędzić nasz czas: wystarczy zetrzeć na tarce imbir lub czosnek, by mieć jego zapas na długie tygodnie.
6. A tego deseru nawet nie trzeba zamrażać. Owoce granatu zalewamy czekoladą i mamy szybką pychotkę!
7. Jeszcze jeden pomysł na „półfabrykaty”: pasta pomidorowa i puree ze szpinaku do sosów oraz owocowe puree do deserów.
8. Kto powiedział, że lód musi być koniecznie z wody? :) Zamrożona kawa zrobi nam dobrze w letnie upały.
9. Malutkie komórki w foremce do lodów to idealne pojemniki na rozsadę roślin o słabych szczeblach.
10. Ostatni pomysł to forma do lodu, w której trzymamy swoje kosmetyki.