Lody zasłużenie są uznawane za jeden z najznakomitszych smakołyków. Znamy ten smak z dzieciństwa. Kto powiedział, że musimy kupować lody w sklepie? Pokażemy wam, jak zrobić lody w warunkach domowych.
Jak zrobić lody w warunkach domowych
Potrzebne nam będą 2 (duża i mała) torebki strunowe z zamkiem, 3 kostki lub 1 tacka lodu, 6 łyżeczek soli, 1/2 kubka mleka, 1 łyżka cukru oraz 1/2 łyżki ekstraktu z wanilii. Można dodać kawałek czekolady, garść orzechów lub parę truskawek — ale to już kwestia gustu, zależy od tego, jaki smak mają mieć nasze lody.
Zobacz też:
- Deser z jogurtu: cukierki do ssania
- Camilla: jadam śniadania, więc jestem* (*przez cały dzień uśmiechnięta)
- Porządki w lodówce: Robimy lody jogurtowe instant
- Omlet gotowany w torebce – jak to robią na kutrze
Do pierwszego woreczka wrzucamy 3 kubki kostek lodu lub 1 tackę oraz sól, do drugiego — resztę składników.
Zamykamy ten z mlekiem, cukrem i ekstraktem, wsadzamy do tego z kostkami lodu, ten też zamykamy, energicznie majtamy przez 5-10 minut, trzymając oba woreczki za zamknięcia i voila!
[via]