Macie ochotę na kanapkę na gorąco, lecz nie macie w domu tostera? Mając w zasięgu ręki żelazko i kawałek folii aluminiowej nie będziecie głodni.
Jak zrobić kanapkę za pomocą żelazka?
Ustawiamy żelazko na najwyższej temperaturze (zwykle tryb „Bawełna”) i póki żelazko się nagrzewa, zapakowujemy kanapkę w folię.
Dobrze jest posmarować górną część kromki masłem (dać go mniej, niż zazwyczaj kładziemy na kanapkę).
Kładziemy żelazko na kanapce (ok. 30 sek z każdej strony). Po 60 sekundach „wyprasowana” w ten sposób kanapka ląduje na talerzu.
Należy pamiętać, że ten sposób nie pasuje do kanapek z cytryną lub papryką. Zawierają one kwas, który w połączeniu z aluminium tworzy tlenek aluminium, substancję bardzo niebezpieczną dla organizmu.
Smacznego!
[via]