Spędzamy dużo czasu w kuchni. O ile nie oddajemy się słodkiej konsumpcji, miejsce to nie kojarzy się najlepiej. Trzeba trzymać w głowie milion różnych drobiazgów, bez których nie można się obejść. A po upichceniu czegoś do jedzenia trzeba pamiętać o posprzątaniu. Gospodynie znajdą różne sztuczki, jak przyspieszyć gotowanie i utrzymać kuchnię w porządku. LIFEHACKER pokaże animowane lifehacki kuchenne. Zdziwicie się, że niektórych nadal nie stosujecie na co dzień.
Łatwe obieranie jajek.
Aby łatwo obrać jajka ugotowane na twardo, trzeba nimi porządnie potrząsnąć w wytrzymałym, najlepiej metalowym garnku. Następnie zalać zimną wodą, a skorupka zejdzie sama.
Potrząsanie stanowi też najprostszy sposób na szybkie obranie czosnku.
Aby usunąć pestkę z awokado, trzeba uderzyć ją nożem, a następnie łatwo wyciągnąć.
A żeby łatwo pokroić awokado, i nie ubrudzić naczyń, wystarczy trzymając owoc w ręku zrobić nacięcia, a następnie wywinąć skórkę na lewą stronę.
Karmelizacja cebuli. Dodajcie do podsmażanej cebuli trochę sody, a zrobi się skarmelizowana.
Aby szybko wyjąć środek z główki kapusty, trzeba nią mocno uderzyć o stół.
Żeby resztki sera nie pozostawały na tarce, posmarujcie tarkę odrobiną masła lub wody.
Ładne i łatwe obieranie ziemniaków? Najprostszy sposób to skorzystanie z obieraczki do jabłek.
Włożenie ziemniaka do lodu sprawi, że łatwo go następnie obierzemy.
Włóżcie mniejszą miskę do większej. O wiele łatwiej wam będzie wygodnie oczyścić kukurydzę z ziaren.
Jeśli nie wiecie, jak uzyskać bardziej kruche ciasto, wlejcie do niego trochę lodowatej wódki. Dzięki temu zabiegowi skórka będzie bardziej krucha. Jest to zaledwie jeden z 15 nietypowych zastosowań taniej wódki ;)
Namoczcie makaron na noc w folii, a z rana ugotuje się na raz, dwa.
Oto jak łatwo i szybko pokroić pomidory cherry, zwłaszcza jeśli mamy ich więcej. Tutaj pełna lista produktów, które przez całe życie nieprawidłowo kroiliśmy, obieraliśmy i jedliśmy.
Włóżcie pod deskę do krojenia zwilżony ręcznik, a deska przestanie wam się ślizgać.
Jeśli potrzebujecie cienko pokroić mięso, najpierw je zamroźcie.
Wykorzystajcie tarkę o drobnych oczkach, aby nie kroić imbiru ręcznie.
Żeby równomiernie rozprowadzić masło na kanapce lub dodać do ciasta, można je natrzeć na tarce.
Chcecie otrzymać więcej soku z cytryny? Włóżcie ją na 15 sekund do mikrofali.
Aby szybko wysuszyć świeżo zebrane zioła, również przyda nam się mikrofala. Przemyjmy i wysuszmy zioła, a następnie połóżmy je na papierowym talerzu (temp. maks. przez 30 sek.) Jest to zaledwie jeden z 10 niezwykłych sposobów na wykorzystanie mikrofali ;)
Nie wiecie jak szybko obrać kiwi? Obierzcie je ze skórki, a następnie wydłubcie miąższ łyżeczką.
Gdy nie wiecie, jak łatwo usunąć pestki z wiśni, poszukajcie agrafki. Jest waszym sprzymierzeńcem :)