Zaskakujące fakty dotyczące lodów, które musisz znać!

0
103
Nieznane fakty dotyczące lodów.
Szokujące fakty na temat lodów

 

Poznaj zdumiewające fakty dotyczące lodów, o których mało kto słyszał! Dzisiejszy wpis będzie bardzo kaloryczny, ale jakże wyśmienity.

 

Któż z nas nie uwielbia lodów? Nieodzownie kojarzą się nam z beztroskim czasem dzieciństwa, upalnym latem i zabawą. My, dorośli też za nimi przepadamy. Cieszą smakiem, konsystencją, dodatkami i stanowią jeden z najbardziej lubianych deserów na świecie. Producenci tych pyszności wprowadzają coraz to bardziej wymyślne rodzaje lodów. Niektóre są mleczne, owocowe, z polewą, posypką, czego tylko dusza zapragnie. Są jeszcze dostępne w sprzedaży lody o egzotycznie brzmiącej nazwie cassate, łączące kilka rodzajów tych mrożonych słodkości, albo też parfiaty, które tworzone są na bazie śmietanki. W ostatnim czasie bardzo modne stały się sorbety oraz lody tajskie, które zaskakują już samym sposobem tworzenia ich. Można by rzec, że wiemy o nich wszystko.

Nic bardziej mylnego! Z myślą o ciekawych życia Lifehackerach, zebrałam najbardziej zaskakujące fakty na temat lodów, którymi zamierzam się podzielić.

Lody waniliowe są bezkonkurencyjne

Jest to najlepiej sprzedający się smak na świecie. Czy jest ktoś, kto w ogóle potrafi wyobrazić sobie kruchą szarlotkę bez lodów waniliowych? Drugim najczęściej wybieranym smakiem jest oczywiście królowa deserów, czyli czekolada. Choć nie wiadomo dokładnie, jak wynaleziono lody, to jedno jest pewne, smak czekolady powstał przed wanilią.

Niewiarygodne fakty dotyczące lodów, a właściwie ich składników

Niektóre proponowane przez producentów smaki mogą przerażać. Naprawdę. Będąc w stolicy Japonii, Tokio, możesz rozkoszować się lodami o smaku koniny, krowiego języka, soli, ośmiornic oraz kalmarów. Te dwa ostatnie ponoć zapewniają dodatkowe atrakcje w postaci łaskotania kubków smakowych. To nie wszystko! W Ohio dostępne są lody wyprodukowane z twarogu, polane lekko pikantnym sosem z mango z dodatkiem octu balsamicznego, białego pieprzu, goździków i ziela angielskiego. Prawdziwą furorę robi kozi ser z wiśniami. Z kolei w Nowym Jorku natkniesz się na lody o smaku foie gras lub indyka z figami. Przejeżdżając przez Portland, możesz skusić się na smak gruszki z serem pleśniowym. O gustach nie należy dyskutować. Zapewne te niecodzienne smaki mają swoich pasjonatów.

Przecież właśnie o to chodzi, aby były zimne!

Odnosisz czasem nieodparte wrażenie, że rozpoczynając degustację lodów, dosłownie zamarza Twój mózg? Jest to dość nieprzyjemny moment i doprawdy dziwne zjawisko. Takie uczucie zamrożenia mózgu nie zdarza się często. Możesz go doświadczyć, gdy jest upał i bardzo szybko zjadasz coś zimnego. Aby uporać się z tak niemiłym doznaniem, należy wystawić nieco język i nacisnąć go ustami albo napić się czegoś ciepłego.

Zaskakujące fakty dotyczące lodów Ben & Jerry’s

Czy wiesz, że w Waterbury, w stanie Vermont, znajduje się cmentarz smakowy? Znajdziesz tam ponad 300 nagrobków już dawno wycofanych z obiegu smaków. Co więcej, pracownicy tego producenta mogą zabierać do domu trzy litry lodów, i to codziennie. Maja oni do wyboru jedynie 60 smaków (wiem, wiem, zazdrość przeze mnie przemawia). Firma Ben & Jerry’s bardzo troszczy się o dobrostan krów i ich hodowców. Inwestuje ona bowiem w zrównoważone techniki hodowli i wystrzega się stosowania hormonów wzrostu. Dzięki takim rozwiązaniom przedsiębiorstwo używa do produkcji lodów naprawdę sprawdzonego mleka. Spacerując po siedzibie tego producenta, możesz natknąć się na wędrujące psiaki. Mają one również specjalnie wydzielone miejsca na drzemkę, a nawet zjeżdżalnię. Oczywiście Ben & Jerry’s zapewnia swoim czworonogom zimne przekąski schowane w zamrażarce.

Jaki jest przepis na lody?

To proste! Mleko, cukier, aromaty itd. Jednak najważniejszym składnikiem lodów jest tłuszcz, ponieważ to dzięki niemu przygotowaną masę można skondensować w zimnych warunkach. To właśnie tłuszcz nadaje lodom kremowej konsystencji. Dlatego też bez problemu możesz zrobić lody na bazie orzechów, które również są bogate w tłuszcze. Najbardziej sprawdzają się migdały lub orzechy nerkowca. Zwolennicy diety wegańskiej czy wegetariańskiej także znajdą coś dla siebie. Mogą oni zrobić lody z ryżu, fasoli czy mleka sojowego. Należy jednak pamiętać, że tego typu składniki nie zawierają zbyt dużo tłuszczu. Dlatego często należy dodać specjalną bazę o wyższej zawartości tłuszczu lub użyć stabilizatora.

Nieznane dotąd fakty dotyczące lodów

Chociaż trudno jest to sobie wyobrazić, niegdyś podawano lody bez rożków waflowych. Teraz wręcz nie możemy się bez nich obejść. Prawdopodobnie powstały one przez przypadek. W 1904 roku pewien sprzedawca lodów cieszył się tak dużą sprzedażą tych słodkości, że w końcu ich zabrakło. Zdezorientowany handlarz nie wiedział co zrobić, gdy widział tłumy klientów, oczekujących na swoją kolej. Wtedy wpadł na pomysł, by pożyczyć od swojego przyjaciela gofry i problem został rozwiązany. Tak właśnie wynaleziono rożki waflowe.

Jeszcze kilka ciekawostek na temat lodów

Aby zjeść całego loda, należy zlizywać go około 50 razy. Co więcej, na Hawajach rośnie owoc zwany Inga Feuillei, który smakuje dokładnie jak lody waniliowe. Wiedz, że Europejski Dzień Lodów Rzemieślniczych przypada 24 marca każdego roku.

Rozróżniamy 8 sposobów na zjadanie lodów:

  1. W Nowej Zelandii powstał specjalny wafelkowy kubek, który można założyć na palec i prawdopodobnie w ogóle nie przecieka.
  2. W Missouri serwuje się pikle z trzema gałkami lodów, bitą śmietaną i wiśniami.
  3. Lodowy burger to deser składający się z dwóch gałek lodów podawanych w czekoladowej bułce.
  4. W Toronto możesz także spróbować lodów ułożonych pomiędzy dwoma kawałkami soczystego arbuza.
  5. Spaghetti zrobione z cienkich pasm lodów waniliowych, zwieńczonych sosem truskawkowym, sprawia wrażenie, że naprawdę mamy na stole to klasyczne włoskie danie.
  6. Mrożone tacos to całkiem odmienny sposób podawania lodów. Stożek waflowy przybiera kształt muszli i jest on wypełniony lodami.
  7. Burrito na bazie lodów i waty cukrowej. Najpierw należy spłaszczyć watę cukrową, a na niej kolejno położyć lody i wszelkie dodatki. Później całość trzeba zwinąć jak roladę.
  8. Lodowe fish and chips! Bez obaw, w tym deserze nie ma żadnych ryb. Ma on jedynie wyglądem przypominać rybę z frytkami. Znajdziesz w nim wywijasy z pianek oraz czekoladowe rybki. Lody pokrywa ciasto smażone na tłuszczu. Dodatkowo dostajesz precelki oraz ketchup malinowy.

Która z tych ciekawostek na temat lodów jest najbardziej zaskakująca?