Co zamiast chleba? Łatwy przepis na chlebki bezglutenowe

0
4040
Moduł sprawdzania pisowni OrphusWidzisz błąd na stronie? Zaznacz i kliknij Ctrl+Enter
Łatwy przepis na chlebki bezglutenowe
Łatwy przepis na chlebki bezglutenowe

Zastanawiasz się czasami, jak wyeliminować ze swojej diety zbędne puste kalorie?

Sprawdź w takim razie nasz super łatwy przepis na zdrowe chlebki bezglutenowe!

Przepis na chlebki bezglutenowe:

Składniki:

3 jajka (w temperaturze pokojowej!)

Pół kubka (120 ml) białego kremowego serka śmietankowego (np. „do smarowania”)

Szczyptę soli

Opcjonalnie:

Pół łyżki łusek psyllium (babki płesznik – czyli 100% błonnika)

Pół łyżeczki proszku do pieczenia

Łatwy przepis na chlebki bezglutenowe
Łatwy przepis na chlebki bezglutenowe

Przygotowanie:

Oddziel żółtka od białek.

Ubij białka ze szczyptą soli, aż będą bardzo sztywne i puszyste – tak, żeby dało się nawet po nich „rysować” i nie będą wypływać z przechylonej miski.

W drugiej misce zmieszaj dokładnie żółtka z kremowym serkiem. Możesz do nich dodać łuski psyllium i proszek do pieczenia – dzięki temu upieczone chlebki będą bardziej „chlebowe”.

Przełóż ubite białka do masy z żółtek, delikatnie wymieszaj – tak, że białka pozostały dalej bardzo puszyste – czyli, żeby nie pozbyć się z nich powietrza.

Z tej proporcji przepisu powinno wyjść 6 dużych lub 8 mniejszych chlebków.

Odmierzone porcje (6 lub 8) przełóż na blachę do pieczenia (możesz ją wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia).

Całość włóż do nagrzanego wcześniej do 150 C stopni piekarnika.

Piecz około 25 minut – aż będą złote.

Chlebki możesz jeść na wiele sposobów – do kanapek zamiast chleba, jako bułeczki do hot-dogów czy burgerów. Zamiast psyllium możesz także dodawać różne inne rodzaje ziaren – np. mak, sezam, słonecznik.

Możesz także wykonać wersję na słodko – z całości ciasta upiec jeden wielki chlebek i po ostygnięciu wyłożyć na niego sporą warstwę bitej śmietany i owoców :)