Woda mineralna w plastikowych butelkach: na co zwracać uwagę

6
11621

Kupując wodę i, szerzej, żywność w opakowaniach plastikowych, należy zwracać uwagę na denko. Zawarte tu są informacje o plastiku, z którego zrobione jest opakowanie. Niektóre rodzaje plastiku są bezpieczne, podczas gdy inne mogą mieć zabójczy wpływ na nasze zdrowie.

Producenci opakowań z tworzyw sztucznych umieszczają na butelkach informację o tym, co to jest za plastik. Jest bardzo istotne, ponieważ z każdego rodzaju plastiku mogą wydostawać się chemikalia.
Plastik jest wszędzie i musimy pamiętać, że nie jest tak bezpieczny jak nam się wydaje. Niewielkie ilości naprawdę toksycznych chemikaliów użytych do jego produkcji, mogą się uwalniać do naszej wody mineralnej czy pożywienia. Ta informacja jest bardzo ważna, zwłaszcza, ze spora część tych toksyn z łatwością imituje nasze hormony, przez co zaburza prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

(Zdjęcie: Jill Clardy/Flickr)

Nie każdy plastik nie jest fantastik. Zwłaszcza kiedy jest to woda mineralna w plastikowych butelkach.
Na początek sprawdźmy zamieszczane na butelkach plastikowych symbole materiałów do recyklingu. W którym przypadku toksyczność plastiku została potwierdzona, a gdzie szkodliwość plastiku jest niewielka?

Symbole materiałów do recyklingu

Symbole materiałów do recyklingu

Każda butelka ma na sobie jedno z poniższych oznaczeń:

1. PET — poli(tereftalan etylenu)

Jest to w zasadzie jedno z najczęściej spotykanych oznaczeń. Można je znaleźć na naczyniach jednorazowego użytku oraz wielu opakowaniach, chociażby butelkach wody mineralnej. Jak donoszą naukowcy, woda przechowywana w butelkach PET zawiera nieznany jeszcze składnik o działaniu zbliżonym do estrogenów. Niektóre źródła podają, że nie powinno używać się ponownie opakowań wykonanych z tego tworzywa.

2. PE-HD — polietylen wysokiej gęstości

Pochodna polietylenu. Surowiec do wielu opakowań spożywczych. Nadaje się do recyklingu.

Jest to dobry plastik, który nie wydziela żadnych szkodliwych substancji. W miarę możliwości warto kupować wodę mineralną w takich właśnie butelkach. Są nie tylko bezpieczne, ale i ekologicznie.

3. PVC, PCW — poli(chlorek winylu)

PVC, czyli polichlorek winylu. Może wydzielać toksyny, jest szkodliwy dla zdrowia. W procesie spalania PVC wydzielają się dioksyny, czyli związki chemiczne będące bardziej niebezpieczne dla zdrowia nawet od cyjanku potasu. Mimo to PVC używany jest chociażby do wyrobu folii do pakowania żywności.

4. PE-LD polietylen niskiej gęstości

Stosunkowo bezpieczny polietylen o małej gęstości, używany do produkcji wielu rodzajów opakowań do żywności. Dozwolony jest do powtórnego użytku, jednak nie jest tak bezpieczny jak tworzywa 2 i 5.

5. PP — polipropylen

Stosowany m.in. w przemyśle spożywczym i chemicznym, używany do produkcji zabawek i sprzętu AGD. Nieczuły na działanie kwasów i zasad. Bezpieczny dla środowiska.
Wraz z tworzywem nr 2, czyli HDPE uznawany jest za jeden z najbezpieczniejszych plastików.

6. PS — polistyren

Kolejne z tworzyw to polistyren, najbardziej znany jako styropian. Wydziela toksyny i nie powinien być stosowane jako opakowanie do żywności. I choć rzadko używany jest do tego celu ze względu na mniejszą odporność chemiczną od polietylenu, to jednak obecny jest np. w przykrywkach do jednorazowych kubków na kawę lub w pojemnikach do jedzenia na wynos.

7. PC inne (m.in. nylon, szkło akrylowe, ABS, poliwęglany)

To kategoria, w której znajdziemy wiele niebezpiecznych dla naszego zdrowia związków, m.in. bardzo toksyczny bisfenol A (BPA). Plastików oznaczonych tym numerem nigdy nie powinniśmy powtórnie używać (chyba, że zawierają dodatkową informację BPA Free lub BPA 0%). BPA to związek, który może zwiększać prawdopodobieństwo zachorowania na schizofrenię, depresję czy chorobę Alzheimera. Żywność, która miała kontakt z BPA może powodować zaburzenia układu nerwowego i hormonalnego. W żadnym wypadku nie można tego plastiku używać w kuchenkach mikrofalowych, które zwielokrotniają przenikanie BPA do żywności.

I jeszcze jedno małe ostrzeżenie. Zanim kupicie cokolwiek i w jakimkolwiek opakowaniu plastikowym, zastanówcie się, czy nie można go zastąpić. Szkło jest znacznie bardziej bezpieczne dla organizmu.