Tak właśnie należy wybierać arbuz: tej sztuczki nauczył mnie pewien rolnik

4
1438
Moduł sprawdzania pisowni OrphusWidzisz błąd na stronie? Zaznacz i kliknij Ctrl+Enter
Jak wybrac arbuz Tak wlasnie nalezy wybierac arbuzy - tej sztuczki nauczyl mnie pewien rolnik

Arbuz to mój długo wyczekiwany i najbardziej ulubiony atrybut lata. Kawon, czyli arbuz zwyczajny zawiera 92% wody, dlatego dobrze gasi pragnienie. Owoc ten polepsza przemianę materii i korzystnie wpływa na układ pokarmowy człowieka, a poza tym ma znikomą wartość energetyczną. Oszukuje głód, zawierając zaledwie ok. 30 kcal w 100 g, polecany więc jest przez dietetyków.

Jak wybrać dojrzały i smaczny arbuz

Wybór dojrzałego i smacznego arbuza wydaje się niemożliwą sprawą. Na półkach sklepowych jest tyle tych jagód, że można się pogubić. Dzisiaj podzielę się z wami kilkoma sztuczkami, jak wybrać dojrzały i świeży arbuz.

Jak wybrać arbuz

Sprawdźmy, jak rozpoznać, czy arbuz jest dobry.

1. Rozmiar arbuza

Unikajmy ogromnych arbuzów. Są regiony, gdzie arbuz potrafi wyrosnąć naprawdę duży. Ale w przypadku naszych sklepów większe prawdopodobieństwo, że takie arbuzy były na siłę dokarmiane różnymi nawozami.

2. Żółta plama

Wyraziste żółte plamy na arbuzie świadczą o tym, że jest on dojrzały. Im żółtsze, tym lepiej. Taki arbuz będzie słodszy i smaczniejszy.

Niektóre aplikacje nawet posiadają bazę wzorów na skórce i na tej podstawie sprawdzają dojrzałość arbuza. Posiadaczom Androida mogę polecić to, co sam mam zainstalowane.

Watermelon
Developer: Gabriel Nahum
Price: Free
  • Watermelon Screenshot
  • Watermelon Screenshot
  • Watermelon Screenshot
  • Watermelon Screenshot

Jeśli znacie lepszy arbuzometr, polećcie w komentarzach do tego posta.

3. Płeć arbuza

Mało kto wie, że arbuzy mają „płeć”.
Najłatwiej rozpoznać „dziewczynki”. To one, mniejsze i trochę spłaszczone, są zarazem najsłodsze. Jeśli jest to arbuz płci męskiej, będzie większy i trochę wyciągnięty.

4. Pukanie w skórkę arbuza

Często ludzie podważają skuteczność stukania w arbuza, jednak dojrzały owoc wydaje donośny dźwięk. Jeśli słuchać głuchy dźwięk, trzymamy w ręce niedojrzały arbuz.

Ściśnijmy wreszcie arbuz z dwóch stron. Jeśli owoc trzeszczy, jakby zaraz miał pęknąć, kupujmy bez zastanowienia.

5. Ogonek arbuza

Żółty suchy ogon arbuza wybitnie świadczy o tym, że arbuz jest dojrzały. Zielony kolor podpowiada, że arbuz nie miał wystarczająco czasu na dojrzewanie i został zerwany przedwcześnie.

6. Zapach arbuza

Skórka arbuza powinna roztaczać intensywny świeży aromat. Jeśli w ogóle nie pachnie, to znaczy, że taki arbuz nie był wyhodowany w naturalny sposób.

I parę uwag, jeśli chodzi o zakupy arbuza.

  1. Ludzie często pytają, jak kupować arbuza, a zapominają, że ważne jest też kiedy się go kupi. W większości krajów sezon na arbuzy zaczyna się w połowie lipca, a szczytem jest sierpień. Pośrednio na to, że właśnie zaczął się sezon na arbuza, wskazują niższe ceny.
  2. Podbijam kwestię chemii w arbuzach. To przez nią ludzie później pytają na forach, czy można jeść arbuzy w czasie ciąży.
    W archiwum Lifehackera jest informacja, jak bardzo łatwo jest sprawdzić, czy arbuz jest potraktowany jakąś chemią. Jeśli natrafimy na taki owoc, najrozsądniej jest w ogóle zrezygnować z kupowania arbuzów w tym sklepie.
  3. Żeby uniknąć „loterii” i nie trafić na nafaszerowany chemią, niedojrzały albo zwyczajnie niesmaczny arbuz, najlepiej jest wyhodować własny kupować arbuzy od zaprzyjaźnionego sprzedawcy, przykładowo na targu.
  4. Ceny arbuzów. Staram się sprawdzać ceny na arbuzy online. Prawie każdy rolno-spożywczy rynek hurtowy wykłada je na stronie. Mieszkańcom Wrocławia mogę polecić rynek „Targipiast”. Teraz u nas kosztują 1,20 zł/kg. Chętnie się dowiem, jak z tym wygląda sytuacja w innych miastach.

Polecamy:

  • sssdsdsd
    • Racja, a czy my go nie odmieniamy przez przypadki? :)

    • Norm Rogers

      dokładnie, najpierw deklinuje, a potem przekrawa i wyjada łyżką.

  • BARTB

    kupować arbuzy od sprawdzonego sprzedawcy, przykładowo na targu.
    łaaaaaaaaaaałłłłłłłłłł super rada,
    szczególnie że na większości targowisk sprzedający zaopatrują sie w takie sezonowe i egzotyczne owoce w hurtowniach, które kupują owoce na tiry.
    przecież pani Gienia z targowiska, która handluje warzywami i owocami przez caly rok, nie kupuje arbuza od polskiego rolnika, który wyhodował go na swojej polskiej ziemi.
    Ludzie ogarnijcie się, przecież fakt, że coś jest sprzedawane na targowisku wcale wam nie gwarantuje, że owoce i warzywa są zdrowe, nie pryskanie i nie nawożone.