Sztuczki przydatne w kuchni

0
849
Moduł sprawdzania pisowni OrphusWidzisz błąd na stronie? Zaznacz i kliknij Ctrl+Enter

Najpopularniejsze sztuczki kuchenne znane są prawie każdemu. Osoby, które spędzają w kuchni mnóstwo wolnego czasu, co rusz odkrywają coś nowego. Przedstawiamy Wam kilka nowych, przydatnych trików do zastosowania w zaciszu kuchennym – być może przydadzą się Wam szybciej, niż myślicie.


Do ostatniej kropli – cytryny, limonki, pomarańcze

Wyciśnięcie cytrusów często bywa nie lada zadaniem. Twarda skórka sprawia, że głębiej osadzony miąższ zostaje niewykorzystany. Okazuje się, że jest na to sposób. Wystarczy przed rozkrojeniem owocu rolować go ręką o blat – dzięki temu stanie się miękki, a my bez problemu wyciśniemy go do ostatniej kropli.
Sztuczki przydatne w kuchniZdjęcie: pyntofmyld/Flickr

 

Jogurtowe sztuczki

Ten trik jest przydatny, zwłaszcza jeżeli w domu znajdują się małe dzieci, które uwielbiają słodycze, a w szczególności lody. Zamiast kupować gotowe produkty, można zrobić domowe lody, znacznie zdrowsze. Szybsza wersja to włożenie drewnianego patyczka do jogurtu owocowego i umieszczenie w zamrażarce lub zamrażalniku na kilka godzin. Jeżeli natomiast mamy większą ilość czasu można wykorzystać jogurt naturalny i wymieszać go z domowych musem owocowym lub kawałkami owoców, zależnie od naszych ulubionych smaków. Taką mieszankę umieszczamy w specjalnych silikonowych foremkach z patyczkami i podobnie, jak w poprzednim przypadku umieszczamy do zamrożenia na kilka godzin.

 

Świeże zioła cały rok

W przypadku ziół świeżość odgrywa bardzo istotną rolę. Nie zawsze jednak wykorzystujemy wszystkie zielone dodatki na raz i zdarza się, że po kilku dniach są zwiędnięte oraz nadają się jedynie do wyrzucenia. Warto zastosować prostą sztuczkę. Do foremek przeznaczonych na lód siekamy nasze ulubione zioła – tymianek, mięta, bazylia itd.. Następnie zalewamy je oliwą z oliwek i zamrażamy. Dzięki temu będziemy mogli cieszyć się świeżością ziół przez cały rok, niezależnie od pory roku.

 

Nie masz w domu cukru? Nic nie szkodzi

Wiele osób nie wyobraża sobie życia bez cukru, są też tacy, którzy w swoich domach nie mają ani jednej łyżeczki tej słodkiej substancji. Czasem też zdarza się tak, że niespodziewanie pojemnik z cukrem jest pusty, a my potrzebujemy dodać odrobinę słodkości do wypieków. W przypadku ciast można wspomóc się owocami, zarówno świeżymi, jak i suszonymi. Doskonale sprawdzi się tutaj mus z jabłek, gruszek czy bananów lub suszone daktyle, figi. Najprostszym sposobem na dosłodzenie jest również miód – znacznie zdrowszy od cukru.

Sztuczki przydatne w kuchniZdjęcie: sunny mama/Flickr

Ciasto naleśnikowe w butelce

To jeden z najlepszych wynalazków, jakie można sobie wyobrazić. Koniec z ubrudzoną kuchnią podczas przygotowywania naleśników. Precz z rozlanym dookoła patelni ciastem. Wystarczy, że gotowe ciasto przelejesz do butelki po ketchupie czy innym sosie. Nie tylko łatwo rozlejesz je po patelni i uzyskasz jednakowe naleśniki. Takie ciasto możesz przechowywać w lodówce do 2 dni. Wygodnie, praktycznie i bez nerwów.

 

A Wy jakie sztuczki stosujecie w swojej kuchni?

Zdjęcie: Damian/Flickr

Zobacz również:
50 sposobów na użycie octu… kto by pomyślał?
9 pomysłów na zrobienie porzadku w lodówce
Pudełka od drażetek TicTac przydają się do przechowywania przypraw
Poradnik: Jak obrać granat
Śniadanie od serca? Niech się przyjrzę!