Smaczne bakłażany smakujące jak grzyby

0
1095
Moduł sprawdzania pisowni OrphusWidzisz błąd na stronie? Zaznacz i kliknij Ctrl+Enter
Smaczne bakłażany jak grzyby zajawka

Smaczne bakłażany smakujące jak grzyby można przygotować w parę chwil. Przyszłam kiedyś w gości do przyjaciółki, a jej mama częstowała nas takim właśnie daniem. Jeśli zamkniesz oczy, kompletnie nie wiadomo co jesz, bo bakłażany smakują jak prawdziwe marynowane grzyby!

To danie nie wymaga sterylizacji. Gotowe bakłażany należy przechowywać w lodówce. Pikantne i soczyste, pasują do wielu dań i błyskawicznie znikają z talerza.

Przepis na smaczne bakłażany smakujące jak grzyby

Składniki:

✔ 5 kg dojrzałych bakłażanów
✔ 0,5–1 kg koperku, pietruszki, selera
✔ 1 szklanka obranych ząbków czosnku
✔ 1–2 strąki pikantnej papryki
✔ 2,5 łyżki soli
✔ 1 szklanka octu
✔ 2 szklanki rafinowanego oleju słonecznikowego

Sposób przygotowania

Obieramy bakłażany ze skórki i kroimy w kostkę. Solimy, żeby pozbyć się goryczki. Następnie myjemy i gotujemy przez 5 minut od zakipienia. Odcedzamy wodę i zostawiamy warzywa do wystygnięcia.
Przygotowujemy zaprawę: koper, pietruszkę, czosnek i ostrą paprykę przepuszczoną przez maszynkę do mięsa. Dodajemy sól, ocet, olej słonecznikowy.

Mieszamy wszystkie składniki, wkładamy do słoików, ubijając dość ciasno i zakręcamy słoiki. Bakłażany należy trzymać w lodówce.

Smaczne bakłażany jak grzyby przepis

Życzymy smacznego!

Odezwijcie się w komentarzach, czy udało Wam się przyrządzić bakłażany, które smakują jak grzyby.