Robimy w piekarniku kanapkę na gorąco

4
2242

Smaczna i, co najważniejsze, pożywna kanapka przed wyjściem do pracy.

Robimy w piekarniku kanapkę na gorąco

Składniki:

  • 20 dg tartej mozzarelli,
  • 45 dg twardego sera cheddar,
  • pęczek młodej cebuli,
  • 1/2 szklanki majonezu,
  • 2 łyżki stołowe śmietany (opcjonalnie),
  • 3-4 posiekane ząbki czosnku,
  • 12 dg masła,
  • 1-2 bochenki francuskiego lub włoskiego chleba (może być Ciabatta).

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszać w dużej misce starty żółty ser i posiekaną zieloną cebulkę. Dodać majonez oraz śmietanę i dobrze wymieszać. W osobnej misce wymieszać masło z czosnkiem, aż powstanie jednorodna masa. Dodać poprzednio przygowowaną pastę z masła i sera;
  2. Rozgrzać piekarnik. Przeciąć bochenek wzdłuż i położyć skórką w dół. Rozsmarować pastę i włożyć do piekarnika orientacyjnie na 3-5 minut, aż zobaczymy że skórka stała się złocista.
  3. Zostawić na 5 minut, aż trochę wystygnie. Następnie pokroić ostrym nożem na kawałki.