Przywitaj piątek kawą po bośniacku

4
1836
Dżezwa

Dowiedzieliśmy się o tym sposobie przygotowywania kawy ze strony Tchibo na Facebooku. Kawa po bośniacku, kawa po serbsku, kawa po chorwacku: różne nazwy – ten sam sposób i smak.

Sposób przetestowany przez Lifehackera – zaparzona w ten sposób kawa jest wyśmienita! Kolej na Was:

Jak zrobić kawę po bośniacku

  • Wrzuć do wrzącej wody cukier,
  • odlej połowę posłodzonej wody,
  • dodaj kawę do dżezwy,
  • dobrze wymieszaj i odstaw z powrotem na palnik,
  • woda zacznie powoli bulgotać,
  • zdejmij z ognia gdy podniesie się piana,
  • zdejmij łyżką piankę i przerzuć ją do filiżanki,
  • wlej delikatnie resztki posłodzonej wody z powrotem do dżezwy,
  • napełnij swoją filiżankę kawą.

Smacznego :)