Przepis na pyszne psychodeliczne tęczowe ciastka-muffinki

2
1943
Przepis na pyszne tęczowe ciastka

Pamiętacie „Pocketful of Rainbows” Elvisa Presleya? „I don’t worry whenever skies are gray above. Got a pocketful of rainbows. Got a heart full of love”.

Tydzień dobiega końca, więc pasowałoby zrobić coś smacznego, a zarazem szalonego.
Tęczowe ciastka-muffinki to jedna z fantastycznych rzeczy, które dobrze jest przynajmniej spróbować zrobić. Nawet jeżeli pierwsza próba okaże się niewypałem, gwarantuje całej rodzinie (a propos – dobrze jest to robić wspólnie!) wspaniałą zabawę.

Aha – dodajmy na wszelki wypadek – wszystko jest jak najbardziej jadalne, więc możecie spokojnie przejść do dalszej części wpisu.

Przepis na pyszne tęczowe ciastka

(cupcakeattack.wordpress.com)

 

Już na wstępie powinno nas ucieszyć to, że przygotowanie tęczowych muffinek nie wymaga nie wiadomo jak dużej ilości składników.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta w proszku,
  • 1 opakowanie barwników spożywczych,
  • 355 ml napoju gazowanego (np. 7Up lub Sprite).

Autorka poniższego wideo proponuje nieco inne składniki:

  • 3 kubki cukru,
  • kubek masła oraz
  • 1 łyżka stołowa ekstraktu (esencji) waniliowego.

 

Najlepiej jest postać nieco przy kuchence i dobrać własny zestaw składników – w końcu to od nich w dużej mierze zależy smak (oraz wygląd!!!) naszych mini-dzieł sztuki.

  1. Wsypujemy ciasto w proszku do miski. Dodajemy 7Up/Sprite. Teraz należy dokładnie wszystko wymieszać;
  2. Dzielimy utrzepane rzadkie ciasto na 6 porcji (osobne miseczki). W pierwszej misce ma być najwięcej ciasta, zaś jego ilość ma maleć z każdą pozostałą miską;
  3. Wybierz pożądany kolor;
  4. Wlej do brytfanny połowę zawartości pierwszej miski;
  5. Następnie wlej dokładnie na środek pierwszej warstwy zawartość drugiej miski. Powtarzaj czynność z zawartością pozostałych misek;
  6. Powtórz tworzenie nowych warstw już w drugiej brytfannie, odwracając kolejność dodawanych kolorów;
  7. Włoż muffinki na 15-20 minut do piekarnika i upiecz je w temperaturze 180 °C;
  8. Wbij w muffinkę wykałaczkę. Jeżeli po wyciągnięciu z ciastka wykałaczka pozostaje czysta, zawołaj gości i pochwal się w komentarzu kolejnym sukcesem w kuchni;
  9. Wyjmij ciastka z piekarnika i zostaw by wystygły;
  10. Na koniec możesz je polukrować.

[via]