Przepis na bułeczki z batatów w stylu diety paleo

0
3263
Moduł sprawdzania pisowni OrphusWidzisz błąd na stronie? Zaznacz i kliknij Ctrl+Enter
bułeczki z batatów w stylu diety paleo
bułeczki z batatów w stylu diety paleo

Można ich też użyć do miniburgerów, jako podstawę do kanapek a nawet samodzielnie – jako przygryzka do kawy.
Całość nie tylko smakuje cudownie, ale jest także zbilansowaną, bogatą w składniki odżywcze bułeczką.

Oto bardzo prosty przepis na pyszne i pożywne bułeczki z batatów w stylu tak modnej ostatnio diety paleo.

bułeczki z batatów w stylu diety paleo
bułeczki z batatów w stylu diety paleo
Czas przygotowania
10 min
Czas pieczenia
30 min
Czas całkowity
40 min
Ilość porcji
6

Składniki

• ½ szklanki purée ze słodkiego ziemniaka (100g = 1 słodki ziemniak)
• 100 g mąki kokosowej (około ½ szklanki)
• 30 g mąki z tapioki (około ¼ szklanki)
• 1 łyżeczka kamienia winnego
• ½ łyżeczki sody oczyszczonej
• ¼ łyżeczki soli
• 2 łyżki płynnego, stopionego oleju kokosowego (15g)
• ¼ szklanki pełnotłustego mleka kokosowego
• 2 łyżki surowego miodu (42g)
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• 6 jajek
• Olej kokosowy do smarowania
Płynne składniki powinny być ciepłe na tyle, by miały postać cieczy, a nie pasty. By uzyskać odpowiednią konsystencję, możesz podgrzać składniki w mikrofali przez 5-15 sekund lub położyć miskę na ciepłym piecu. Suche składniki powinny być przemieszane w oddzielnej misce.

Sposób przygotowania

1. Żeby zrobić purée ze słodkiego ziemniaka, nakłuj go, zawiń go w folię i piecz w 245°C, aż stanie się miękki. Powinno to zająć ok. godzinę. Użyj robota kuchennego lub blendera ręcznego, aby zetrzeć ziemniaka na purée.
2. Rozgrzej piekarnik do 180°C i wysmaruj formę do babeczek olejem kokosowym.
3. By uzyskać suchą mieszankę, przesiej razem mąkę kokosową, mąkę z tapioki, winny kamień, sodę oczyszczoną i sól.
4. By otrzymać płynną mieszankę, ubij razem: purée ze słodkiego ziemniaka, stopiony olej kokosowy, mleko kokosowe, sok z cytryny i miód. Płyn powinien być rzadki, nie pastowaty. Możesz podgrzać płyn przez 10 sekund, by nabrał rzadkiej konsystencji.
5. Ubijaj jajka w mikserze z dużą prędkością, aż staną się pieniste i puszyste. Rób tak przez 5 minut.
6. Powoli, w trakcie ubijania, wlej płynną mieszankę. Po wlaniu całej mieszanki wyłącz mikser. Zawartość powinna nadal być puszysta.
7. Wysyp suchą mieszankę na ubity puch i delikatnie zamieszaj trzepaczką – bez ubijania. Zamieszaj kilka razy łopatką, aby połączyć składniki. Uważaj, żeby nie przesadzić z mieszaniem.
8. Równomiernie rozprowadź po formie. Około ½ szklanki ciasta na formę 6-gniazdową (aby uzyskać kształt bułeczki, ciasto można piec w kokilce lub nawet w nadającym się do pieczenia w piekarnika kubku).
9. Piecz w 180°C, przez 25-30 minut.
10. Niech stygnie przez 10 minut. Następnie wyciągnij bułeczki przy pomocy łopatki. Poczekaj 10-15 minut, zanim zaczniesz kroić bułeczki.
11. Przetnij każdą z bułeczek na pół i zjedz jako kanapkę lub ciastko.

Uwagi

– Możesz użyć słodkich ziemniaków z puszki lub dyni.
– Miód nadaje bułeczkom wilgotność. Polecam zawijać je w ręcznik papierowy. Mogą być wtedy przechowywane w temperaturze pokojowej lub przez dłuższy czas w lodówce.