Przepis Gordona Ramsaya: idealna jajecznica na śniadanie

6
3846
Przepis Gordona Ramsaya - idealna jajecznica na śniadanie

Proste i smaczne śniadanie. Nigdy już nie wrócicie do swoich starych przepisów! Jajecznica zrobiona wg przepisu Gordona Ramsaya ma konsystencję kremową.

Stosuje ciekawą technikę. Po pierwsze trzepie jajka w garnku i przyprawia dopiero na końcu. Po drugie zdejmuje jajka z ognia, gdy już zaczną się smażyć, by mogły się połączyć i zbytnio nie wyschły.

Przyszłoby Wam do głowy, że to jest właśnie przepis na doskonałą jajecznicę?

Przepis Gordona Ramsaya - idealna jajecznica na śniadanie

Składniki (przepis na 2 osoby):

Uwaga: do obliczenia ilości poszczególnych składników można użyć konwertera online albo dobrze Wam znanej tabelki.

  • 6 dużych jaj (Ramsay proponuje 3 jajka/os., ale możecie użyć 2, jeżeli stosujecie dietę itp.),
  • 3 lyżki masła (mogą być 3 małe opakowania po 20g),
  • 1-2 lyżeczki crème fraîche (fr. świeża śmietana; francuska, lekko ukwaszona śmietana, zawierająca około 35% tłuszczu),
  • świeżo zmieloną sól morską (można ją zastąpić zwykłą) oraz pieprz;
  • pocięty szczypiorek (kilka szt.),
  • 2-3 grube kromki chleba (najlepiej Poilâne, ale można zastąpić to innym).

Wrzucamy jaja do zimnego ciężkiego garnka, dodajemy połowę masła i stawiamy na dużym ogniu. Często mieszamy jajka, by połączyć żółtko z białkiem.
Gdy jajecznica „chwyci”, dodajemy pozostałe masło. To wszystko trwa 4-5 min – dzięki temu jajka będą miękie i dość grudkowate. Ważne by nie były zbyt gorące, dlatego należy zdejmować patelnię, robiąc w międzyczasie tosty.

W ostatniej chwili wrzucamy świeżą śmietanę oraz szczypiorek. Kładziemy na ciepłym talerzu tosty, a na nie chleb i natychmiast podajemy.