Bardzo proste ciasto na pizzę z dynią piżmową – bez mąki!

0
3277
Moduł sprawdzania pisowni OrphusWidzisz błąd na stronie? Zaznacz i kliknij Ctrl+Enter
Przepis – ciasto na pizzę z dynią – bez mąki!
Przepis – ciasto na pizzę z dynią – bez mąki!

Możliwe, że słyszeliście już o cieście do pizzy z wykorzystaniem cukinii i kalafiora. Ale teraz rozpoczynamy sezon dyniowy – więc naprawdę warto skorzystać z naszego bardzo łatwego przepisu.

Przepis – ciasto na pizzę z dynią – bez mąki!

Składniki:

  • 1 dynia piżmowa (najlepiej bardzo szeroka i długa)
  • 2 łyżki rozpuszczonego tłuszczu do wyboru: oleju kokosowego/masła ghee/ lub zwykłego masła
  • Szczypta soli
  • Twoje ulubione dodatki do pizzy

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 C stopni.

Obierz ze skóry dynię i pokrój ją na pół centymetrowe plastry (dlatego najlepsze są właśnie szerokie dynie – dzięki nim Twoje spody będą większe).

Wykrój pestki z dolnej części. Możesz je później pokroić na kawałki, upiec i cieszyć się fajną przekąską lub dodatkiem do dania.

Blachę wyłóż 2-3 arkuszami papieru do pieczenia.

Połóż gotowe plastry bez pestek na papierze. Posmaruj je też od góry wybranym tłuszczem i oprósz solą.

Piecz ok. 35-40 minut, aż zrobią się delikatne i lekko rumiane. W połowie czasu pieczenia wyciągnij je z piekarnika, szybko obróć je na drugą stronę i wyłóż na wierzch swoje ulubione dodatki na pizzę – ser, szynkę, pieczarki, co tylko lubisz.

Po upieczeniu – podawaj je natychmiast. Świeże smakują zdecydowanie najlepiej.

Przepis – ciasto na pizzę z dynią – bez mąki!
Przepis – ciasto na pizzę z dynią – bez mąki!

Smacznego!