Najszybszym sposobem na rozmrożenie mięsa jest gorący prysznic

0
4167

Zakładaliśmy wcześniej, że najszybszym sposobem na rozmrożenie mięsa jest przełożenie go na noc z zamrażarki do lodówki.

Należałoby to zrobić zawczasu, czyli dzień (a właściwie noc) przed zaplanowanym gotowaniem obiadu lub kolacji.
I rzeczywiście – w ten sposób mamy mięso (rybę itd.) gotowe do przyrządzenia. Nie trzeba się męczyć, polewając je zimną wodą.

Powodem, dla którego nie polewaliśmy zamrożonego mięsa gorącą wodą, były obawy przed zabiciem mikroelementów.
Teraz wysłużony sposób odchodzi do lamusa, a to za sprawą najnowszych badań zleconych przez Departament Rolnictwa USA.

Najszybszym sposobem na rozmrożenie mięsa jest gorący prysznic

(Flickr/FotoosVanRobin; CC BY-SA 2.0)

Zamrożone steki były wrzucane do lodówki (20 h, temp. 4 °C) oraz poddawane szybkiej obróbce termicznej (polewane przez 20 min. wodą o temp. 20 °C oraz przez 11 min. wodą o temp. 39 °C).
Gorąca kąpiel (należy to potraktować dosłownie, ponieważ możemy wsadzić miskę do kabiny prysznicowej) nie wpłynęła ujemnie ani na wygląd, ani walory smakowe mięsa.

Z uwagi na skrupulatność naszych czytelników dodamy, że mięso rozmrażane w gorącej wodzie wypadło w badaniach odrobinę słabiej, lecz w porównaniu do sposobów opisanych na początku artykułu, możemy te ułamki procenta wręcz zlekceważyć.

Według USDA, rozmrażanie mięsa w gorącej wodzie możemy stosować również w przypadku piersi z kurczaka. Natomiast tradycyjne sposoby rozmrażania lepiej jest stosować przy rozmrażaniu pieczeni oraz indyka.

Jak widać, mamy kolejny (całkiem spory zresztą) obszar, któremu możemy odbić parę cennych minut.

[via NY Times]