Kalafiorowe rollo

0
4719
Moduł sprawdzania pisowni OrphusWidzisz błąd na stronie? Zaznacz i kliknij Ctrl+Enter
Kalafiorowe rollo
Kalafiorowe rollo

Drogie kalafiorze… śmierdzisz.

Jak można powiedzieć miłości swojego życia, że ma problem z nieprzyjemnym zapachem? Oszalałam z miłości do kalafiora, ale to drogie mi warzywo przepełnia moją kuchnię zapachem gnijącego prania.

Ale szczerze mówiąc, to kalafiorowe rollo jest warte takiego zapachu w kuchni.

Kluczem do uzyskania takiego efektu jest przepuszczenie surowego kalafiora przez malakser, który tworzy kalafiorowe okruszki wielkości ziaren. Następnie, ugotowanie tych okruszków na parze sprawia, że stają się one miększe i mogą być podstawą do stworzenia delikatnego rollo. Ponieważ nie używam mikrofalówki, robię to w piekarniku.

Jeśli jednak zdecydujesz się wykonać powyższy krok przy użyciu mikrofalówki, gotowanie częściowo przykrytego kalafiora zajmie ci 7 minut (podając za przepisami na kalafiorowe ciasto do pizzy).

Następnie wyciśnij nadmiar wilgoci z okruszków za pomocą ręcznika kuchennego. Okruszki znacznie zmniejszą swoją objętość, ale właśnie o to chodzi!

Kalafiorowe rollo pysznie smakują wyjęte prosto z piekarnika.

Kalafiorowe rollo
Kalafiorowe rollo

Składniki (na 2 rollo)

O smaku curry

• 1/2 główki kalafiora pokrojonej w różyczki
• 2 jajka
• 1/2 małej łyżeczki przyprawy curry
• 1/4 małej łyżeczki soli

Czosnkowo-ziołowe:

• Zamień przyprawę curry na ząbek czosnku i 3/4 małej łyżeczki suszonych ziół (takich jak bazylia, oregano, tymianek lub mieszanka prowansalska).

Instrukcje

1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 375 stopni i wyłóż dwie blachy pergaminem. Przepuść różyczki kalafiora przez malakser, aż przybiorą postać okruszków. Wsyp okruszki i wlej 1/4 szklanki wody do rondelka ze szczelnie przylegającą pokrywką. Gotuj na średnim ogniu przez 8 minut, dopóki okruszki nie zmiękną.
2. Odsącz kalafior przez sitko, a następnie przenieś go na czysty kuchenny ręcznik. Mocno wyciśnij nadmiar wody z kalafiora. Wymieszaj kalafiora i resztę składników w misce. Uformuj dwa cienkie koła na blasze do pieczenia pokrytej pergaminem. Przyciśnij „ciasto” za pomocą łopatki, aby uformowało cienką warstwę. Upewnij się, że rollo są dobrze ubite – nie powinno być przez nie widać pergaminu w żadnym miejscu.
3. Piecz je przez około 17 minut, dopóki nie wyschną i nie zmiękną. Delikatnie umieść rollo na drucianym stojaku do wyschnięcia, aby spód nie był rozmoczony. Zawiń w nie lekkie nadzienie lub rozerwij je na kawałki i użyj jak łopatek, w które złapiesz np. pomidorową salsę.