Jak zrobić galaretkę alkoholową (jello shots)

6
6570
Jak zrobić galaretkę alkoholową (jello shots)

Czy zastanawialiście się kiedyś, co pije „złota młodzież” w amerykańskich komediach? Jak łatwo można wywnioskować patrząc na zdjęcie, jest to galaretka alkoholowa, zwana za oceanem jello shots.

To z kubkami wypełnionymi galaretką alkoholową tańczą, a nawet wskakują do basenu!

Najlepiej jeżeli galaretki alkoholowe są lekko kwaskowate, ale można robić je ze wszystkimi rodzajami.

Głównym celem jello shots jest podłożenie gościom bomb z opóźnionym zapłonem. Bomby te muszą być jednak również niezwykle smaczne, dlatego uwaga na przepis.

Jak zrobić galaretkę alkoholową (jello shots)

Potrzebujemy:

  • kubków jednorazowych (miękkich, by łatwo z nich można było wycisnąć zawartość),
  • kilku opakowań galaretki (obliczamy na podstawie ilości gości),
  • mocnego napoju alkoholowego (Schnapps, wódka, Martini itp., choć najlepsze będą Absolute Lime oraz Tequila),
    Tutaj w ogóle wszystko zależy od smaku galaretki.
    Przykładowo Tequila oraz Captain Morgan doskonale pasują do galaretki o smaku limetki, amaretto – do wiśniowej, Schnapps – do brzoskwini, maliny oraz pomarańczy, malibu – do melona.
  • gotowanej wody.

Zgodnie ze sposobem przygotowania na opakowaniu, wsypujemy galaretkę do garnka, zalewamy wodą (ma być jej mniej niż na etykiecie – zastąpi ją przecież alkohol), stawiamy na kuchence i mieszamy, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Następnie dodajemy alkolol – ilość zależy wyłącznie od gustu oraz zamiarów gospodarzy :)

Zdejmujemy z kuchenki i energicznie rozlewamy. Możemy włożyć do każdego kubka jakąś wisienkę/truskawkę/cokolwiek innego (jako dekorację). Jeżeli jest Was kilka osób, róbcie kilka galaretek naraz, a następnie, gdy galareta trochę wystygnie, wlewajcie ją warstwami do kubków. Wyjdzie ładna tęcza.

Zostawiamy kubki w chłodnym miejscu minimum na 2-3 h, aż ich zawartość całkowicie zastygnie.

Zostawiamy kubki w chłodnym miejscu minimum na 2-3 h, aż ich zawartość całkowicie zastygnie

Teraz można przejść do konsumpcji.

Zwróćcie uwagę na specjalną technikę picia jello shotów.
Otwieramy szeroko usta, podnosimy kubki i wyciskamy do nich zawartość, która prześlizguje się do żołądka, nie drażniąc przy tym krtani. Dopiero ciepło, które rozejdzie się po całym ciele, przypomni nam o tym, że mamy do czynienia z mocnym trunkiem.