Jak zaparzać herbatę, która za każdym razem będzie łechtać podniebienie?

27
2913
Moduł sprawdzania pisowni OrphusWidzisz błąd na stronie? Zaznacz i kliknij Ctrl+Enter
Jak zaparzać herbatę, która za każdym razem będzie łechtać podniebienie

Prawdziwe kompendium dla wielbicieli tego trunku. Nic dziwnego, że napisał je ambitny przedsiębiorca i autor poczytnego bloga o biznesie w Internecie – w końcu najlepsze pomysły zawsze powstają przy filiżance herbaty… ;) Przygotowanie filiżanki dobrej herbaty to prawdziwa sztuka. Jednak tajemnica sukcesu (i to dotyczy nie tylko parzenia herbaty) tkwi w konsekwentnym i bezbłędnym powtarzaniu tych samych czynności.

A zatem jak przygotować idealną herbatę i czy istnieje sposób na przygotowanie naprawdę pysznej herbaty?

Pamiętaj, że istnieją różne odmiany tego szlachetnego trunku

  • Czarna herbata,
  • zielona herbata,
  • ulung (ulong, oolung, oolong, wulung, bohea, bohe, bou, znana też jako herbata niebieska lub szmaragdowa),
  • biała herbata,
  • czerwona herbata (pu-erh),
  • rooibos (nie jest to herbata, tylko wykorzystywany jest uprawiany w RPA czerwonokrzew Aspalathus linearis),
  • honeybush albo heuningbos (napar z liści, łodyg i kwiatów miodokrzewu),
  • yerba mate (herba mate, mate, chimarrão, erva mate, caá mati; znowuż – żadna herbata, tylko wysuszone, zmielone liście ostrokrzewu paragwajskiego).

Każdą z tych herbat należy przyrządzać inaczej. Ważna jest temperatura oraz czas parzenia, ilość herbaty.

Od czego by tu zacząć? Najpierw

Ogólne wskazówki nt. parzenia herbaty

Wydaje się, że wszystko jest proste – potrzebujesz wlać trochę zagotowanej wody i wsypać liście herbaty. Należy jednak pamiętać o tym:

  • Zawsze używaj do gotowania zimnej świeżej wody. Nigdy nie gotuj wody ponownie;
  • Wlewaj wrzątek bezpośrednio do filiżanki – nigdy nie wsypuj herbaty do filiżanki zalanej wrzątkiem;
  • Jeżeli wolisz herbatę w saszetkach, nigdy ich nie wyciskaj po zaparzeniu herbaty (wyciskanie uwalnia nadmiar kofeiny, która popsuje smak herbaty);
  • Zawsze nakrywaj czymś filiżankę (np. talerzykiem);
  • Wyrzuć liście tuż po zaparzeniu herbaty;
  • Nie pozwól, aby herbata się schłodziła – pij ją, dopóki jest ciepła.

 

Jak zaparzać herbatę, która za każdym razem będzie łechtać podniebienie(jjjohn)

Parzenie herbaty w zależności od gatunku

Jeżeli chodzi o herbatę z supermarketu, po prostu przeczytaj instrukcje na opakowaniu. Możesz nie czytać dalej tego kompendium.
Pamiętaj tylko o ogólnych wskazówkach nt. parzenia herbaty.

Co do pozostałych gatunków, sprawdź

Czas parzenia (liściastej) herbaty

  • Czarna herbata: 0,5 łyżeczki na filiżankę; temperatura gotowania: 96 °C; należy parzyć przez 3 minuty;
  • zielona herbata: 1 łyżeczka na filiżankę; temperatura: 65-80 °C; należy parzyć przez 3-4 minuty;
  • ulung: 0,5 łyżeczki; temperatura: 90 °C; należy parzyć przez 3-6 minut;
  • biała herbata: 1 łyżeczka, temperatura: 80-85 °C; należy parzyć przez 7-9 minut;
  • czerwona herbata (pu-erh): 0,5 łyżeczki, temperatura: 96 °C; należy parzyć przez 3-7 minut;
  • żółta herbata: 1 łyżeczka na filiżankę; temperatura: 90 °C; należy parzyć przez 3 minuty;
  • rooibos: 1 łyżeczka na filiżankę; temperatura: 96 °C; należy parzyć przez 3-5 minut;
  • honeybush: 1 łyżeczka na filiżankę; temperatura: 96 °C; należy parzyć przez 5-8 minut.

Skąd biorą się te minimalne rozbieżności podczas podawania czasu parzenia? To zależy od Ciebie – należy trochę poeksperymentować, aż wynajdziesz idealną formułę herbaty.

Cukier, mleko i inne rzeczy

Smak herbaty może zależeć od dodatków. Z reguły ludzie dodają do herbaty następujące składniki:

  • Cukier – niektórzy słodzą każdą herbatę. Jednak zdaniem wielu prawdziwych znawców herbata traci przez to swój prawdziwy smak;
  • Mleko – w sam raz do czarnej herbaty (przykładowo Assam, cejlońskiej oraz English Breakfast – np. Pickwick);
  • Cytryna – świetny dodatek do chińskiej herbaty. Nie przesadź jednak, chyba że chcesz zepsuć jej smak (to jest trochę jak z dodawaniem soli do jedzenia).

(via)

  • Dominika M

    Mnie uderza absolutnie niewybaczalna pomyłka – pu erh to nie to samo co herbata czerwona!