Jak zaparzać herbatę, która za każdym razem będzie łechtać podniebienie?

25
3368
Jak zaparzać herbatę, która za każdym razem będzie łechtać podniebienie

Prawdziwe kompendium dla wielbicieli tego trunku. Nic dziwnego, że napisał je ambitny przedsiębiorca i autor poczytnego bloga o biznesie w Internecie – w końcu najlepsze pomysły zawsze powstają przy filiżance herbaty… ;) Przygotowanie filiżanki dobrej herbaty to prawdziwa sztuka. Jednak tajemnica sukcesu (i to dotyczy nie tylko parzenia herbaty) tkwi w konsekwentnym i bezbłędnym powtarzaniu tych samych czynności.

A zatem jak przygotować idealną herbatę i czy istnieje sposób na przygotowanie naprawdę pysznej herbaty?

Pamiętaj, że istnieją różne odmiany tego szlachetnego trunku

  • Czarna herbata,
  • zielona herbata,
  • ulung (ulong, oolung, oolong, wulung, bohea, bohe, bou, znana też jako herbata niebieska lub szmaragdowa),
  • biała herbata,
  • czerwona herbata (pu-erh),
  • rooibos (nie jest to herbata, tylko wykorzystywany jest uprawiany w RPA czerwonokrzew Aspalathus linearis),
  • honeybush albo heuningbos (napar z liści, łodyg i kwiatów miodokrzewu),
  • yerba mate (herba mate, mate, chimarrão, erva mate, caá mati; znowuż – żadna herbata, tylko wysuszone, zmielone liście ostrokrzewu paragwajskiego).

Każdą z tych herbat należy przyrządzać inaczej. Ważna jest temperatura oraz czas parzenia, ilość herbaty.

Od czego by tu zacząć? Najpierw

Ogólne wskazówki nt. parzenia herbaty

Wydaje się, że wszystko jest proste – potrzebujesz wlać trochę zagotowanej wody i wsypać liście herbaty. Należy jednak pamiętać o tym:

  • Zawsze używaj do gotowania zimnej świeżej wody. Nigdy nie gotuj wody ponownie;
  • Wlewaj wrzątek bezpośrednio do filiżanki – nigdy nie wsypuj herbaty do filiżanki zalanej wrzątkiem;
  • Jeżeli wolisz herbatę w saszetkach, nigdy ich nie wyciskaj po zaparzeniu herbaty (wyciskanie uwalnia nadmiar kofeiny, która popsuje smak herbaty);
  • Zawsze nakrywaj czymś filiżankę (np. talerzykiem);
  • Wyrzuć liście tuż po zaparzeniu herbaty;
  • Nie pozwól, aby herbata się schłodziła – pij ją, dopóki jest ciepła.

 

Jak zaparzać herbatę, która za każdym razem będzie łechtać podniebienie(jjjohn)

Parzenie herbaty w zależności od gatunku

Jeżeli chodzi o herbatę z supermarketu, po prostu przeczytaj instrukcje na opakowaniu. Możesz nie czytać dalej tego kompendium.
Pamiętaj tylko o ogólnych wskazówkach nt. parzenia herbaty.

Co do pozostałych gatunków, sprawdź

Czas parzenia (liściastej) herbaty

  • Czarna herbata: 0,5 łyżeczki na filiżankę; temperatura gotowania: 96 °C; należy parzyć przez 3 minuty;
  • zielona herbata: 1 łyżeczka na filiżankę; temperatura: 65-80 °C; należy parzyć przez 3-4 minuty;
  • ulung: 0,5 łyżeczki; temperatura: 90 °C; należy parzyć przez 3-6 minut;
  • biała herbata: 1 łyżeczka, temperatura: 80-85 °C; należy parzyć przez 7-9 minut;
  • czerwona herbata (pu-erh): 0,5 łyżeczki, temperatura: 96 °C; należy parzyć przez 3-7 minut;
  • żółta herbata: 1 łyżeczka na filiżankę; temperatura: 90 °C; należy parzyć przez 3 minuty;
  • rooibos: 1 łyżeczka na filiżankę; temperatura: 96 °C; należy parzyć przez 3-5 minut;
  • honeybush: 1 łyżeczka na filiżankę; temperatura: 96 °C; należy parzyć przez 5-8 minut.

Skąd biorą się te minimalne rozbieżności podczas podawania czasu parzenia? To zależy od Ciebie – należy trochę poeksperymentować, aż wynajdziesz idealną formułę herbaty.

Cukier, mleko i inne rzeczy

Smak herbaty może zależeć od dodatków. Z reguły ludzie dodają do herbaty następujące składniki:

  • Cukier – niektórzy słodzą każdą herbatę. Jednak zdaniem wielu prawdziwych znawców herbata traci przez to swój prawdziwy smak;
  • Mleko – w sam raz do czarnej herbaty (przykładowo Assam, cejlońskiej oraz English Breakfast – np. Pickwick);
  • Cytryna – świetny dodatek do chińskiej herbaty. Nie przesadź jednak, chyba że chcesz zepsuć jej smak (to jest trochę jak z dodawaniem soli do jedzenia).

(via)