Jak wygląda stanowisko pracy praktyka GTD?

Jak wygląda stanowisko pracy praktyka GTD - Paweł - 1

Dzisiaj w nocy upływa ostateczny termin nadsyłania prac konkursowych. Wydaje się, że wszyscy ci, co chcieli zawalczyć o nagrody, już to zrobili. Dlatego dla urozmaicenia zamieszczamy dziś wpis Pawła – specjalisty ds. zarządzania projektami, autora cieszących się ogromną popularnością artykułów o Getting Things Done.

Niewątpliwie najwyższym moim priorytetem, jeśli chodzi o cechy stanowiska pracy, jest zapewnienie takich warunków, w których będzie jak najmniej rozpraszaczy, w tym tych pasywnych, jak przedmioty niby biernie leżące sobie wokół, ale jednak zmuszające mnie ciągle do odpowiadania na ich nieme pytania typu „po co tu jestem? Co i kiedy ze mną zrobisz?”, jak i aktywnych w postaci przychodzących maili, powiadomień SMS-ów itp.
W związku z tym w tej nierównej walce staram się tak skonfigurować swoje miejsce do pracy, aby wszystkie te niewątpliwie przydatne rzeczy były używane tylko wtedy, gdy jest to potrzebne.

– Jestem zwolennikiem minimalizmu: na biurku i w jego otoczeniu powinno być jak najmniej rzeczy, które nie są związane z wykonaniem aktualnego zadania. Oczywiście na moim biurku nie zawsze króluje idealny porządek, ale staram się, aby stosik książek czy innych materiałów nigdy nie był na tyle wysoki, aby przewrócić się pod własnym ciężarem.

Jak wygląda stanowisko pracy praktyka GTD - Paweł - 1

Pocztę przeglądam co 2 godziny, powiadomienia mam wyłączone. Kiedyś było inaczej, pocztę miałem włączoną cały czas, ale to jest to jednak bardzo duży rozpraszacz. Każde powiadomienie powodowało oderwanie się od pracy i zajrzenie do poczty. Po to w końcu powiadomienia są…

Nie używam żadnych komunikatorów internetowych. Poczta elektroniczna jako medium komunikacji offline i telefon do spraw pilnych w zupełności wystarczą.

Jak wygląda stanowisko pracy praktyka GTD - Paweł - 2

– Jeśli chodzi o wygląd mojego pulpitu, to tu też króluje minimalizm: czarne tło bez ikon. Każda bowiem widoczna ikona zdaje się mówić: kliknij mnie, przecież po to tu jestem. Uruchamianie programów z menu Start w OS Windows czy panela Unity w Linuksie wcale nie jest dużo bardziej czasochłonne niż kliknięcie ikony na pulpicie.

Krzesło „normalne”, oczywiście ważne jest, aby było w miarę prawidłowo zaprojektowane, ale o niebo ważniejsze jest JAK na nim siedzisz: prosto czy w pozycji półleżącej lub przygarbionej.

Jak wygląda stanowisko pracy praktyka GTD - Paweł - 3

– Na jednym z pulpitów otwarty plik tekstowy służący zapisywaniu pomysłów i innych rzeczy niezbędnych do zapisania. Oprócz tego na biurku leży kartka i ołówek, gdyby trzeba było coś naszkicować albo gdybym z różnych względów nie mógł pisać na klawiaturze (np. rozmawiając przez telefon bez zestawu słuchawkowego)

[stextbox id=”info” caption=”O autorze”]

Paweł prowadzi też PM Zen: blog o zarządzaniu projektami, gdzie prezentuje swoje spojrzenie na zagadnienia związane z zarządzaniem projektami, niekoniecznie zawsze zgodne z powszechnymi przekonaniami.
Prywatnie jest wielbicielem talentu Meryl Streep i Woody’ego Allena, regularnie biega, uwielbia czytać, a wolny czas najchętniej spędza z rodziną: żoną i trójką dzieci.

[/stextbox]

Poprzedni artykułTygodniowy przegląd rozszerzeń do przeglądarek
Następny artykułArtykuł konkursowy – Lidia: Zarządzanie czasem – spróbowałam i udało się!
Avatar
Paweł Patroński zajmuje się zawodowo zarządzaniem projektami informatycznymi, przez wiele lat pracował w dużych korporacjach, a teraz prowadzi własną firmę. Metodami i technikami podnoszenia efektywności osobistej oraz lifehackingiem interesuje się od wielu lat; wynika to niejako naturalnie z jego profesji. Paweł prowadzi też „PM Zen: blog o zarządzaniu projektami”, gdzie prezentuje niekoniecznie zawsze zgodne z powszechnymi przekonaniami spojrzenie na zagadnienia związane z zarządzaniem projektami. Prywatnie jest wielbicielem talentu Meryl Streep i Woody Allena, systematycznie biega, uwielbia czytać, a wolny czas najchętniej spędza z rodziną: żoną i trójką dzieci.