Jak wybrać dobrego i przede wszystkim dojrzałego arbuza

1
955
Jak wybrać dobrego i przede wszystkim dojrzałego arbuza

Lato w tym roku raczej nie jest gorące, jednak należy uzupełniać brak płynów. A jako że do tego celu świetnie nadaje się arbuz, który cechuje ogromna zawartość wody 92,6%, zobaczmy jak wybrać arbuza — dojrzałego i smacznego. 

(Zdjęcie: t_trace)

Jak wybrać arbuza

Czym się kierować wybierając arbuza? Dobry arbuz powinien:

  • mieć wyraźny rysunek (paski),
  • niewielką żółtą plamę od leżenia na ziemi (z kolei duża biała plama oznacza, że arbuz jest niedojrzały),
  • być średniej wielkości – ok. 5-7 kg;
  • trzeszczeć nawet podczas najmniejszego ściskania,
  • podczas lekkiego uderzenia palcami wydaje donośne dźwięki

Jak sprawdzić, żeby kupiony arbuz nie zawierał żadnych niedobrych dodatków?
Można to zrobić w bardzo łatwy sposób – rozetrzyj miąższ w szklance wody. Woda powinna stać się mętna.
W przypadku dodania chemikaliów, woda zmieni swój kolor na czerwony albo różowy.