Jak ugotować dużo jajek na twardo? Wybierz piekarnik zamiast garnka!

4
2636

Jeżeli masz do ugotowania dziesiątki jajek, zapomnij o wrzucaniu ich do kilku garnków. Zabiera to za dużo czasu.

Zamiast tego, lepiej jest wrzucić jajka do piekarnika!

Jak ugotować jajko na twardo? Wybierz piekarnik zamiast garnka!

Zasada jest prosta: kładziemy jajka bezpośrednio na kratę piekarnika i pozostawiamy na 30 minut (temp. ok. 162 °C), a następnie wkładamy do zimnej wody, obieramy i podajemy.

Gdzie tu mamy profit? Przede wszystkim możemy ugotować w kuchence kilkadziesiąt jaj, co znacznie oszczędzi czas w przypadku większej imprezy. Co więcej, nie będzie pęknięć.
Poza tym jajko będzie zwyczajnie smaczniejsze (po wyciągnięciu z piekarnika ma delikatną kremową strukturę).

No i wreszcie nie trzeba czatować przy kuchence – nastawiamy timer w piekarniku i dokładnie po 30 minut mam kilkadziesiąt jaj ugotowanych na twardo.

 

[via]