Jak gotować na parze, jeżeli nie mamy parowaru

0
6021

Jednym z najzdrowszych sposobów przyrządzania oraz podgrzewania posiłków jest gotowanie na parze. Jedzenie poddawane takiej obróbce cieplnej traci mniej witamin i mikroelementów niż podczas tradycyjnego gotowania.

Rozsławione przez Azjatów gotowanie na parze szybko zyskało grono zwolenników również w Polsce, mimo że lubimy sobie zjeść tłusto, zamiast gotować w oparach.
Tych z Was, co wiedzą, czym jest gotowanie na parze, nie trzeba przekonywać do jego zalet. Zakładamy też, że dawno już kupilście parowar i koszyki. Dlatego poniższa rada jest dla naszych czytelników, którzy chcą ugotować coś zdrowego, ale nie zaopatrzyli się  na razie w naczynia do gotowania na parze.

Jak gotować na parze, jeżeli nie mamy parowaru

Nie każdy ma w domu specjalne naczynia do gotowania na parze, za to każdy ma durszlak i garnek. Wlewamy do tego drugiego wodę i gotujemy doprowadzając do wrzenia. Teraz wkładamy swój przyszły posiłek do durszlaka, zaś durszlak – do garnka.

Należy tylko uważać, by poziom wody NIE sięgał durszlaka (czytaj: gotowanego posiłku).
Nakrywamy garnek pokrywką.

Nawet ugotowane w ten sposób warzywa, ryż itd. będą o niebo smaczniejsze od ugotowanych w wodzie. Jeżeli dostrzeżecie różnicę, nie oszczędzajcie i zainwestujcie w porządny parowar.