Jak zrobić mistrzowską kanapkę za pomocą żelazka. Oczywiście na gorąco :)

3
1590
Moduł sprawdzania pisowni OrphusWidzisz błąd na stronie? Zaznacz i kliknij Ctrl+Enter
Jak zrobić mistrzowską kanapkę za pomocą żelazka

Macie ochotę na kanapkę na gorąco, lecz nie macie w domu tostera? Mając w zasięgu ręki żelazko i kawałek folii aluminiowej nie będziecie głodni.

Jak zrobić kanapkę za pomocą żelazka?

Ustawiamy żelazko na najwyższej temperaturze (zwykle tryb „Bawełna”) i póki żelazko się nagrzewa, zapakowujemy kanapkę w folię.

Dobrze jest posmarować górną część kromki masłem (dać go mniej, niż zazwyczaj kładziemy na kanapkę).

Kładziemy żelazko na kanapce (ok. 30 sek z każdej strony). Po 60 sekundach „wyprasowana” w ten sposób kanapka ląduje na talerzu.

Należy pamiętać, że ten sposób nie pasuje do kanapek z cytryną lub papryką. Zawierają one kwas, który w połączeniu z aluminium tworzy tlenek aluminium, substancję bardzo niebezpieczną dla organizmu.

Smacznego!

Jak zrobić mistrzowską kanapkę za pomocą żelazka (instrukcja) [via]

  • a mnie z gotowaniem parówek i jajek na twardo w czajniku elektrycznym :P

  • czy przy suchym chlebie można użyć opcji „uderzenie pary” ;P

  • Open_IDEA

    Skojarzyło się od razu z tym