Ekspresowe dojrzewanie bananów w piekarniku: szybka porada dla wielbicieli smoothie

2
1539
Ekspresowe dojrzewanie bananów w mikrofali - szybka porada dla wielbicieli smoothie

Na twoim stole kuchennym leży parę młodych żółtych bananów i marzy ci się ciasto bananowe, smoothie, shake itd.? Nie musisz czekać przez kilka dni, aż twoje owoce dojrzeją i staną się miękkie – wystarczy jedna godzina.

Ekspresowe dojrzewanie bananów w mikrofali - szybka porada dla wielbicieli smoothie

Rozkładamy banany na blasze i otwieramy piekarnik. 140-180ºC – w takiej temperaturze będą się piekły przez godzinę, by złapać „opaleniznę” z powyższego obrazka.
Po tym czasie spokojnie je wyciągamy: wysoka temperatura w piekarniku wyzwoliła cukier, gwałtownie przyspieszając dojrzewanie bananów.

Na tym etapie blog Clean Simple Green radzi, by włożyć włożyć je jeszcze na parę minut do lodówki, by dało się je w ogóle utrzymać w ręku.

Po wyciągnięciu mamy pyszną kaszkę – cenny składnik dla wielbiciela zmiksowanych koktajli na bazie świeżych owoców.

Pytanie do tych, co postanowili od razu wypróbować ten sposób – co o nim sądzicie?