13 sposobów wykorzystania skórki z pomarańczy i innych cytrusów

0
1758
Moduł sprawdzania pisowni OrphusWidzisz błąd na stronie? Zaznacz i kliknij Ctrl+Enter
Drugie życie skórki z pomarańczy

Pomarańcze, mandarynki, limonki i cytryny — spożywamy to wszystko po obraniu ze skórki. Następnie skórki z cytrusów lądują w koszu na śmieci. Nie spieszcie się — zamiast je wyrzucać, można z nich zrobić wiele pożytecznych rzeczy, zaczynając od środka czyszczącego, a kończąc na scrubie do ciała.

Drugie życie skórki z pomarańczy

Skórki cytrusów to doskonałe domowe środki czystości. Mają właściwości antybakteryjne, co czyni je nie do zastąpienia w domu.  Robione z nich domowe środki czyszczące zabijają bakterie i pleśń, usuwają plamy po bańkach mydlanych oraz osady mineralne.

(Zdjęcie: Flickr/Kumar’s Edit, CC)

1. Zero plam
Dodajemy skórki z cytryn do zmywarki, żeby na naszych pokalach i szklanych talerzach już nigdy nie zagościły plamy lub osad z mydła.

2. Ocet cytrusowy
Wkładamy do słoika skórki cytrusowe, zalewamy je octem, zamykamy i odkładamy na tydzień. Następnie przelewamy otrzymany ocet cytrusowy do butelki z atomizerem i wykorzystujemy jako uniwersalny środek czyszczący.

3. Czyścimy dzbanek do kawy
Aby szybko usunąć plamy z kawy, dodajmy do dzbanku do kawy skórki z pomarańczy oraz kilka łyżek soli. Szczelnie zamykamy i potrząsamy okrężnymi ruchami.

4. Osad mineralny
Aby usunąć osad mineralny w łazience, wystarczy nasypać trochę soli na skórkę z pomarańczy lub cytryny i wykorzystać jak scrub do ścian i drzwi prysznicowych.

5. Czyścimy deskę do krojenia
Warto regularnie dezynfekować deski do krojenia. Podczas krojenia produktów nasypmy na deskę odrobinę soli i przetrzyjmy skórką cytrusową. Następnie myjemy deskę i wycieramy do sucha.

Gotowanie z cytrusowymi skórkami

6. Zachowajcie skórki
Różne przepisy kulinarne wymagają skórki z cytrusów. Dobrym pomysłem jest zachować ją na później. Obieramy cytrynę lub pomarańczę i zamrażamy — przydadzą się foremki na lód. W każdej kostce będzie porcja z dwóch łyżek skórki i można będzie wygodnie ją wykorzystać.

7. Wysuszone skórki po cytrusach
Można zasuszyć skórki z cytrusów i przechowywać je w słoiku. Lub zmielić w drobny proszek i dodawać do koktajli i mieszanek witaminowych domowej roboty.

8. Przyprawa cytrusowa
Jeśli wysuszymy skórki z cytryn, zmielimy w proszek, wymieszamy z solą i czarnym pieprzem, otrzymamy aromatyczną pikantną przyprawę.

9. Aromatyczna herbata
Dodajmy skórki pomarańczy do herbaty. Dzięki nim herbata otrzymuje przyjemny aromat cytrusowy.

Inne wykorzystanie skórki z pomarańczy

10. Odświeżacz powietrza
Bierzemy skórki z dwóch pomarańczy, 1 łyżkę ekstraktu z wanilii, łyżkę zmielonych goździków i 3 laseczki cynamonu. Napełniamy garnek wodą z dwiema łyżkami octu, dodajemy pozostałe składniki, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, aż mieszanka zacznie rozsiewać aromat. Zalety takiego domowego odświeżacza powietrza są ewidentne: jest tani, naturalny i pomaga nie tylko rozprzestrzenić przyjemny aromat, ale też nawilżyć powietrze.

I jeszcze kilka pomysłów na naturalne odświeżacze powietrza.

11. Świeca z pomarańczy
Światło świec nie tylko nadaje atmosferze w mieszkaniu nutę romantyzmu, ale również nasuwa przyjemne, ciepłe skojarzenia. Świeca z pomarańczy jest bardzo łatwa do zrobienia — wystarczy nóż, oliwa z oliwek i pomarańcza właśnie.

12. Scrub do ciała
Potrzebujemy ¾ szklanki cukru, 4 łyżki masła migdałowego, 1 łyżka oliwy z oliwek i skórka z jednej pomarańczy.
Nacieramy na tarce o małych oczkach skórki z pomarańczy, mieszamy je z cukrem i dodajemy masło z migdałów. Otrzymaną mieszankę można wykorzystać jak naturalny scrub do ciała.

13. Pomarańczowy olejek do wanny
Aby otrzymać olejek pomarańczowy, trzeba uzbierać skórki z 20 owoców, wódka i słoik z mocno przylegającą przykrywką.
Obieramy pomarańcze, suszymy skórki i rozcieramy je w moździerzu na suchą pastę.
Wsypujemy starte pomarańczowe skórki do słoika i zalewamy wódką tak, by w całości pokrywała skórki.
Szczelnie zamykamy słoik i zostawiamy na trzy dni w nasłonecznionym miejscu.
Przecedzamy mieszankę, wyrzucamy paprochy. Płyn zostawiamy w misce, żeby alkohol mógł się wywietrzyć (zajmie to ok. 12 godzin).
Powinno nam zostać ok. 30 g oleju pomarańczowego, które można dodawać do wanny, środków kosmetycznych (uważać — wystarczą śladowe ilości) oraz lamp aromatycznych.