Czekolada – wiesz o niej wszystko?

0
654
Moduł sprawdzania pisowni OrphusWidzisz błąd na stronie? Zaznacz i kliknij Ctrl+Enter
Czekolada - wiesz o niej wszystko

Czekolada – smakołyk, który na co dzień towarzyszy nam najczęściej. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niej życia, niezależnie od tego, czy jest to zwykła czekolada mleczna, czy smakowa – a w tej kwestii wybór na rynku jest ogromny. Przez wielu czekolada uznawana jest jednak za prawdziwe zło. Fakt jest natomiast taki, że prawdziwa czekolada nie może zaszkodzić (jako przekąska – oczywiście w odpowiednich ilościach) a jej właściwości mogą znaleźć zastosowanie nie tylko w pobudzeniu naszych kubków smakowych.

Krótka lekcja historii

W dawnych czasach tuż po odkryciu ziaren kakaowca, wykorzystywano je jako formę gotówki. Oczywiście najbardziej okazałe ziarna miały największą wartość. Waluta ta uznawana była początkowo przez Majów, później pomysł ten wykorzystali również Aztekowie. Jedną z ciekawszych informacji jest fakt, że waluta ta w niektórych rejonach świata wykorzystywana była aż do lat czterdziestych XIX wieku, kiedy znane już ludziom były monety. To świadczy o wartości ziaren kakaowca.

 

Doskonały dodatek w kuchni

Czekolada znajduje swoje zastosowanie głównie w deserach, jednak nie oznacza to, że jest to jej jedynie zastosowanie kulinarne. Coraz częściej przełamujemy pewne granice i tak sos czekoladowy z nutką chili doskonale sprawdza się jako dodatek do mięs. Inne nietypowe wykorzystanie? Zestawienie czekolady z serami czy pieczonymi przekąskami na spotkanie ze znajomymi – takimi wyjątkowymi rozwiązaniami zaskoczymy naszych bliskich i zainspirujemy ich do eksperymentowania w kuchni.

Czekolada - wiesz o niej wszystko

Zdjęcie:snowpea&bokchoi/Flickr

 

Wartości zdrowotne

Wiele osób uważa słodycze za zło konieczne. Okazuje się jednak, że czekolada to wyjątkowy smakołyk, który może wpłynąć na poprawę naszego zdrowia. Warto zaznaczyć, że najzdrowsza jest zwykła, gorzka czekolada z dużą zawartością naturalnych ziaren kakaowca. Regularnie dostarczana do organizmu człowieka, w małych ilościach może przyczynić się do obniżenia ciśnienia krwi, a nawet zmniejszenia zagrożenia wynikającego z powstawania zakrzepów krwi. Ponadto składniki ziaren kakaowca działają również zapobiegawczo na powstawanie próchnicy oraz wpływają na neutralizację wolnych rodników (są to cząsteczki, które jak podejrzewają naukowcy, przyczyniają się do rozwoju wielu chorób, w tym nowotworów).
Ponadto czekolada poprawia humor i wpływa pobudzająco na organizm. Wielu studentów, zwłaszcza w trakcie egzaminów powtarza, że czekolada jest pokarmem dla mózgu.

 

Dbasz o urodę? Czekolada Ci w tym pomoże

Jak wykazują badania czekolada to jeden z lepszych kosmetyków naszych czasów – skuteczna, naturalna, cudownie pachnie – same zalety. Kosmetyki tworzone na bazie czekolady odżywiają skórę, pozwalają na jej regenerację, a nawet oczyszczenie. Wykazuje się również działanie wyszczuplające takich specyfików. Można je wykorzystywać podczas kąpieli, jako maseczkę, a coraz częściej w salonach SPA znajdujemy ofertę masaży z wykorzystaniem czekolady.

Czekolada - wiesz o niej wszystko

Zdjęcie:Zenspa1/Flickr

12 kwietnia na całym świecie obchodzony jest Dzień Czekolady – bez wyrzutów sumienia można więc świętować, zwłaszcza biorąc pod uwagę jej zalety. Można również sprawdzić swoją wiedzę na temat czekolady – polecamy QUIZ.

Lubicie czekoladę, macie swoją ulubioną? A może znacie jeszcze inne wykorzystanie, o którym nie wspomnieliśmy? Podzielcie się z nami w komentarzu.

 

Zdjęcie:allispossible.org.uk/Flickr

 

Zobacz również:
Dozwolone przekąski: co jeść przed snem i późno w nocy, jeżeli musimy
Przepis na obłędny japoński sernik z 3 składników
Przepis na pyszne psychodeliczne tęczowe ciastka-muffinki
Produkty, które przez całe życie nieprawidłowo kroiliśmy, obieraliśmy i jedliśmy
Sezamowe bułki do hamburgerów bez orzechów