9 pomysłów na zrobienie porządku w lodówce

1
964
Moduł sprawdzania pisowni OrphusWidzisz błąd na stronie? Zaznacz i kliknij Ctrl+Enter
9 pomysłów na zrobienie porządku w lodówce

Na zrobienie porządku w lodówce potrzebujesz 15 minut.

Dlaczego powinieneś zrobić porządek w lodówce

Jeżeli twoja lodówka znajduje się w bezładzie, może być ciężko znaleźć poszczególne składniki, a jeszcze trudniej pamiętać o pilnowaniu dat przydatności do spożycia. Poza tym odkrycie miesięcznego brzydko pachnącego liścia sałaty w tyle lodówki nigdy nie jest przyjemne. Wykorzystaj jak najlepiej daną Ci przestrzeń, poprzez przydzielenie określonej grupie żywności konkretnego miejsca. Przedłużysz w ten sposób okres, przez który żywność zachowa świeżość i łatwiej będzie Ci znaleźć poszczególne produkty.

Od czego zacząć zrobienie porządku w lodówce

Uwaga: Jeżeli w twojej lodówce znajdują się przytłaczające ilości jedzenia, dokładnie ją umyj, zanim zaczniesz układać żywność.

(Zdjęcie)

1
Jeżeli nie robisz nic innego, zrób to. Jeżeli nie interesuje cię pełna reorganizacja lodówki, to zwróć przynajmniej uwagę na drzwi. Drzwi lodówki są jej najcieplejszą częścią, dlatego też trzymaj w nich jedynie kupione w sklepie przyprawy, masło i ser. Produkty te nie muszą być przechowywane w bardzo chłodnym miejscu, aby zachowały świeżość.
2
Mleko, śmietana oraz śmietanka do kawy. Produkty mleczarskie tego typu szybko się psują, dlatego też powinny być przechowywane w najchłodniejszej półce w lodówce: z tyłu, na najniższej półce.
Wskazówka: Jeżeli często używasz tych produktów, postaraj się pozostawić “drogę dojścia” do tyłu lodówki, aby można było je łatwo wyciągnąć.
3
Masło i sery. Masło oraz większość rodzajów sera nie muszą być przechowywane w bardzo chłodnym miejscu, aby zachować świeżość, dlatego też mogą znajdować się na półce w drzwiach lodówki. Jest to najcieplejsze miejsce w lodówce, dlatego też postaraj się spożyć masło i sery w odpowiednim czasie – nie powinny być przechowywane w tym miejscu dłużej niż trzy miesiące, jeżeli są solone lub trzy tygodnie, jeżeli nie zawierają soli.
Wskazówka: Aby utrzymać smak miękkich serów takich jak brie i ser kozi, przechowuj je w hermetycznych opakowaniach.
4
Jaja. Twoje jajka są rodzajem „zamkniętego skarbu”: nie tolerują zbyt wysokiej lub zbyt niskiej temperatury – ma być w sam raz. Aby zachować ich odpowiednią konsystencję, przechowuj je w środkowej części lodówki w oryginalnym opakowaniu (nawet jeżeli lodówka ma wbudowane wytłoczki)! To zaspokoi wymagania tego „skarbu”.
5
Czerwone mięso i drób. Z reguły lodówki są wyposażone w dwie szuflady: jedną na mięso i jedną na warzywa (powinny być one oznaczone w widoczny sposób). Szuflady te stwarzają różne środowisko, więc nie używaj ich naprzemiennie! Szuflada na mięso jest najchłodniejszym miejscem w lodówce, co zapobiega jego psuciu. Ponadto, jest ona umieszczona na spodzie lodówki, dlatego też ociekające mięso nie zanieczyszcza pozostałej żywności. Mięso trzymaj zawsze w tej szufladzie, w oryginalnym opakowaniu, do czasu przyrządzenia. Jeżeli nie jest to możliwe, upewnij się przynajmniej, że jest ono szczelnie zapakowane w plastikową torebkę.
6
Surowe warzywa. Warzywa kochają wilgoć, a to wszystko zapewnia im szuflada na warzywa lub “pojemnik na warzywa i owoce”. Przechowywanie ich w tym wilgotnym środowisku pozwoli opóźnić proces opadania i więdnięcia.
Uwaga: Niektóre szuflady będą miały wbudowany regulator wilgotności, który może być odpowiednio ustawiony.
7
Owoce. W przeciwieństwie do warzyw, większość owoców najlepiej przechowuje się przy niskiej wilgotności, co zapobiega powstawaniu pleśni. Oznacza to, zasadniczo, że nie powinieneś trzymać owoców i warzyw razem. Jeżeli posiadasz dwie przystosowane “szuflady na owoce i warzywa”, możesz je rozdzielić i ustawić odpowiednio stopień wilgotności. Jeżeli nie, przechowuj swoje warzywa w specjalnej szufladzie, a owoce umieść w chłodnym miejscu, aby nie kapała na nie inna żywność (czytaj: z dala od drzwi).
Uwaga: Niektóre płody rolne nie muszą wcale znaleźć się w lodówce!

Warto przeczytać:

8
Żywność pakowana. Żywność pakowana, taka jak jogurty, może znajdować się na najwyższej półce twojej lodówki, która jest najcieplejszą do wyboru półką. Zwracaj baczną uwagę na daty przydatności do spożycia produktów znajdujących się na najwyższej półce i pozbądź się tych, których termin użyteczności minął.
9
Przyprawy. Kupione w sklepie przyprawy zazwyczaj zawierają duże ilości soli, która je konserwuje. Z tego powodu, mogą spokojnie leżeć w drzwiach twojej lodówki przez długi okres. Jednak, przyprawy domowej roboty, powinny być przechowywane na najwyższej półce wraz z żywnością pakowaną.

Jak widać, zrobienie porządku w lodówce wcale nie jest takie trudne!

  • blackberrious

    Po 1 – kto trzyma przyprawy w lodówce? :OOO
    Po 2 – specjalne szuflady na mięso i warzywa? To jest chyba jakaś nowoczesna wersja lodówki, moja owszem ma dwie szuflady, ale są one identyczne i nie ma na nich żadnych opisów…
    Po 3 – owoce w lodówce? Jakie? Przecież te wszystkie kupne mandarynki, jabłka i banany są tak konserwowane, że jeszcze dłuugo po kupieniu wytrzymują. Oczywiście poza lodówką.
    Po 4 – ja nie wiem jak duże macie półki na drzwiach i jak skonstruowane, ale ja nie widziałam jeszcze takich, na które zmieściłaby się maselnica…