15 powodów, dla których warto zrobić zapasy masła orzechowego

0
2514
15 powodów, dla których warto zrobić zapasy masła orzechowego

Pisaliśmy swego czasu o tym, jak urządzić bezpieczny schron w swoim domu (tzw. panic room). Wtedy skupiliśmy się na technicznych aspektach. A co z żywnością? Na pewno dobrze jest mieć na czarną godzinę dużo masła orzechowego.
Ma długi termin przydatności, jest wyjątkowo sycące i dostarcza energii na wiele godzin. Jakie są inne powody, dlaczego dobrze jest zrobić zapasy masła orzechowego?

(Zdjęcie: Dan MacKay/Flickr)

1. Masło orzechowe jest pełne składników odżywczych.
2. Ma długi okres trwałości, nawet po otwarciu.
3. Jest doskonałym elementem plecaka ewakuacyjnego.
4. Jest podstawowym składnikiem wielu przepisów kulinarnych, zarówno słodkich, jak i pikantnych.

Podobne wpisy:

5. Jest wysokokaloryczne i dostarcza mnóstwo energii.
6. Jest też bardzo sycące i treściwe.
7. Świetnie nadaje się do smarowania pieczywa i może być połączone z dżemem, galaretką, bananami, jabłkami i wszystkim innym, co według ciebie się nada.
8. Po zmieszaniu z kaszką owsianą i miodem tworzy wysokoenergetyczny posiłek, idealny na śniadanie.
9. Jest bogate w białko roślinne.
10. Dostępne jest w różnych odmianach, dzięki czemu wszyscy w rodzinie mogą wybrać swoją ulubioną.
11. Nie wymaga specjalnie naczyń ani sztućców.
12. Dostępne jest w opakowaniach różnej wielkości, od małych słoików po kilkukilogramowe wiaderka.
13. Jest bogate w foliany, kluczowy składnik diety kobiet w ciąży.
14. Dostępne jest w odmianie „100% naturalnej”, nie zawierającej modyfikowanych tłuszczy.
15. Jeżeli posmarujesz nim sosnową szyszkę, możesz dokarmiać zimą ptaki.
16. Masło orzechowe w proszku jest dobrym rozwiązaniem, jeżeli wolisz unikać tłuszczu, ale chcesz zachować jego smak w potrawach.