Ostatnia aktualizacja: 29 maja 2017 roku. Kuchenkę mikrofalową można wykorzystać na ogromną ilość sposobów, wykraczających poza banalne odgrzanie wczorajszej pizzy. Oto 10 pomysłów na wykorzystanie mikrofalówki w domu.

1. Wyciśnij więcej soku z cytryny. Włóż cytrusy na 30 sekund do mikrofali – dzięki temu uzyskasz więcej soku.

2. Sterylizacja gąbek kuchennych. Wkładamy je na 2 minuty, by zabić wszystkie bakterie (upewnij się najpierw, że jest zwilżona).

10 niezwykłych sposobów na wykorzystanie Twojej mikrofali

3. DIY poduszka grzewcza. Wsyp do starej skarpety niegotowany ryż lub fasolkę. Włącz mikrofalę na 15 sekund, aż uzyskasz pożądaną temperaturę.

4. Suszymy świeżo zebrane zioła. Przemyj i wysusz zioła, a następnie połóż je na papierowym talerzu (temp. maks. przez 30 sek.)

5. Smażenie czosnku. Odetnij górną część i włóż go do małej głębokiej miski. Dodaj kropelkę oliwy. Nakryj plastikową pokrywką i gotuj przez 9-9,5 min w średniej temperaturze.

6. Zmiękcz cukier brązowy. Wkrop parę kropli wody na cukier brązowy (umieść go w plastikowym pojemniku) i podgrzewaj w średniej temp. przez 30-60 sekund.

7. Sterylizacja gruntu (pod młode nasiona). Rozprowadź cienką warstwę gruntu na płaskiej tacce i podgrzewaj, aż zacznie dymić.

8. Farbowanie tkanin. Wymieszaj farbę z wodą i zanurz w roztworze swoje ubranie. Podgrzewaj przez 4 minuty, a następnie wypłucz.

9. Dekrystalizuj miód. Otwórz słój z miodem i podgrzewaj w średniej temperaturze przez 30-60 sekund.

10. Ogromna kredka świecowa z kilku starych. Recycling się kłania :) Wrzuć na małą blachę (UPD: nie może być metalowa!) do ciast resztki starych kredek. Zaskocz dziecko gigantyczną kolorową kredką.

11. Szybkie obieranie czosnku. Wkładamy do mikrofali na 15 sek. nieobrane ząbki czosnku, wybierając maksymalną moc (ok. 800 W). Teraz tylko usuwamy łupinki.

12. Ratowanie czerstwego chleba. Owijamy chleb w lekko zwilżony papierowy ręcznik i wkładamy na 20 sekund do piekarnika. Chleb odzyska miękkość, a zarazem nie będzie zbyt wilgotny.

13. Przekąska z orzechów. Wsypujemy do miski orzechy, dodając parę kropki oliwy z oliwek. Wkładamy na 1 minutę do kuchenki mikrofalowej. Niewiarygodne, że orzechy mogą mieć taki aromat!

14. Szybkie przygotowanie ciasta. Wiemy, gdzie i na ile zostawić ciasto do wyrośnięcia. Nie trzeba czekać kilka godzin. Zamiast tego nakrywamy ciasto ręcznikiem i wkładamy do mikrofali wraz ze szklanką wody. Włączamy urządzenie na 3 minuty, moc – poniżej średniej. Przez 3 minuty ciasto ma „odpocząć”, po czym znowu je wkładamy na 3 min. i wyciągamy na 6 minut. Ciasto urośnie przynajmniej dwukrotnie.

15. Sposób na chrupiący bekon. Wyścielić talerz ręcznikiem papierowym i położyć na nim plasterki bekonu. Nakryć je znowu ręcznikiem papierowym i włożyć do mikrofalówki. Czas przygotowania zależy od grubości bekonu.

16. Domowy sposób krojenia cebuli bez łez. Jeżeli krojenie cebuli poprzedza włożenie jej na 30 sekund do piekarnika, cały proces przestanie kojarzyć się ze łzami na desce rozdzielczej.

  • „Wrzuć na małą blachę do ciast resztki starych kredek.” – pod warunkiem, że to nie będzie metalowa blacha